Autovisie
Autovisie Nieuws 27 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Bentley beperkt levering Bentayga Speed

Met de productiestart van de vernieuwde Bentley Bentayga Speed in zicht, hoeven tal van wereldwijde importeurs zich niet te bekommeren om de specificatie van hun Bentayga Speed met fabelachtige W12-motor aan de fabriek door te geven. Het merk biedt de dik 300 km/h snelle SUV niet op alle markten wereldwijd aan.

Bentley kiest ervoor om de rappe SUV alleen in landen aan te bieden waar de vraag naar twaalfcilindermodellen groot is. En dat betekent dat Bentley maar liefst 14 afzetgebieden uitsluit van levering van de Bentayga met W12-motor. En dat zijn niet de minste markten voor het Engelse merk. Veertien klinkt wellicht niet extreem als je op wereldniveau kijkt, maar weet dat de Europese Unie als één wordt gezien. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en ga zo maar door, krijgen de Bentayga Speed niet op hun lokale prijslijst.

Niet voor Nederland

Evenmin de thuismarkt Groot-Brittannië, of zelfs Zwitserland niet. In Europa passeert de Speed ook Noorwegen. Buiten Europa ontbreekt de Bentayga Speed ook in de configurator van de Israëlische markt, net als in de Oekraïne, China, Macau, Hong Kong, Taiwan, Vietnam, India en Zuid-Korea.

Photo: James Lipman

Komst Bentayga Speed aangekondigd

Bentley stelde de Bentayga Speed in opgefriste vorm afgelopen augustus voor, nadat in juli de andere versies al een opfrisbeurt ondergingen. Autovisie kreeg in februari de Bentayga al in het geheim te zien. Toen liet Bentley wel weten dat de W12 Speed zou terugkeren in het programma, maar meldde de chef van de productielijn niet dat de snelste variant met het grootste aantal cilinders aan de Europese neus voorbij zou gaan.

306 km/h snelle SUV

Hoewel de carrosserie en aankleding van de SUV danig onder handen werd genomen, bleef de Speed technisch identiek. De 6,0-liter W12-motor levert ook in de gefacelifte versie 635 pk. Mede dankzij dat vermogen snelt de Bentley Bentayga Speed in 3,9 tellen van stilstand naar 100 km/h. De topsnelheid ligt op 306 km/h. Aan de twaalfpitter koppelt Bentley een automatische transmissie met acht verzetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.