Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 27 okt 2020

‘Meest waanzinnige Italiaanse auto’s ooit’ binnenkort onder de hamer

Veilingen staan tegenwoordig bol van de exclusieve modellen, maar RM Sotheby’s hamert binnenkort een wel heel bijzonder trio af. Het gaat om drie waanzinnige en buitenaardse modellen van Alfa Romeo, die in de afgelopen jaren flink in waarde zijn gestegen.

Het gaat om drie BAT’s van Alfa Romeo, die in de jaren ’50 getekend werden door het legendarische Bertone, al komen we daar later op terug. Die type-aanduiding BAT doet in combinatie met het extravargante uiterlijk van het trio vermoeden dat het hier om auto’s gaat die ooit voor de verfilming van Batman zijn gebruikt. Maar niet is minder waar. BAT is namelijk een acroniem voor ‘Berlinetta Aerodinamica Tecnica’.

Enkel als trio

RM Sotheby’s biedt de drie auto’s op 28 oktober aan tijdens de Contemporary Art Evening Auction in New York. Niet als drie individuele kavels, maar enkel als trio. Naar verwachting levert het drietal tussen de 14 en 20 miljoen dollar op. En da’s flink meer dan er in de jaren ’90 voor deze drie auto’s werd gevraagd. Wat maakt ze zo bijzonder?

BAT 5

De BAT’s zagen niet allemaal tegelijk het levenslicht, maar fungeerden in drie opeenvolgende jaren (vanaf 1953) als ontwerpstudies van Alfa Romeo. Het eerste model dat verscheen heette de ‘5’, de twee daaropvolgende modellen werden tot ‘7’ en ‘9’ gedoopt. In Autovisie werden ze destijds aangekondigd als ‘de meest waanzinnige Italiaanse auto’s ooit gebouwd’.

Bertone voor Alfa Romeo

Vaak worden de bijzondere auto’s toegeschreven aan het legendarische Carrozzeria Bertone, maar dat is eigenlijk te veel eer voor dat ontwerphuis. Alle drie de auto’s zijn namelijk een creatie van Franco Scaglione uit Florence, die destijds voor Bertone werkte. Hij tekende in totaal negen verschillende BAT’s, waarvan er dus uiteindelijk maar drie werden gebouwd.

BAT 7

De eerste BAT, de ‘5’ dus, is gebaseerd op de voor massaproductie bestemde Alfa Romeo 1900, maar met een zeer aerodynamisch koetswerk. De cW-waarde van het model bedroeg 0,23, en da’s zelfs voor hedendaagse standaarden een zeer goede prestatie. Daardoor bedroeg z’n topsnelheid destijds 200 km/h, 20 km/h meer dan van een Alfa 1900. Alle drie de modellen hebben een waanzinnig uiterlijk, waarmee ze inderdaad zo in een Batman-film konden verschijnen.

AutoRAI

In 1994 mocht Autovisie een uitgebreide reportage maken met de drie BAT’s, die destijds ook op de AutoRAI in Amsterdam te zien waren. Het trio was toentertijd eigendom van een Japans consortium, dat in 1994 de auto’s wilde verkopen. De vraagprijs bedroeg twee miljoen pond, wat toen neerkwam op zo’n 6,5 miljoen gulden. Reken we dat weer om naar euro’s, dan hebben we het over een bedrag van iets meer dan 3 miljoen euro. En dat terwijl de Japanners kort daarvoor de auto’s voor 17 miljoen dollar hadden gekocht.

BAT 9

Inmiddels denkt RM Sotheby’s dus dat de auto’s minstens 14 miljoen dollar opbrengen, omgerekend net geen 12 miljoen euro. De huidige eigenaar, die de drie auto’s via het veilinghuis verkoopt, is dus de grote winnaar uit het hele verhaal.

Reportage Alfa Romeo BAT

Wil je alles weten over de bijzondere BAT’s? Lees dan via deze link het verhaal dat in 1994 in Autovisie Magazine is verschenen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.