Autovisie
Autovisie Nieuws 14 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Bentley Bentayga Speed: need voor speed

Met een topsnelheid van 301 km/h is de Bentayga de snelste productie-SUV, maar het kan nog harder. Met de Bentayga Speed brengt de Engelse autobouwer een SUV uit met een topsnelheid van maar liefst 306 km/h.

Bentayga Speed 1 Hero

Het nieuwtje is er van de dik drie jaar oude Bentayga alweer een beetje af en dus komt Bentley met een nieuwe versie. Op basis van de W12-aangedreven versie brengt de fabrikant de Speed. Het blok is voor de gelegenheid verder opgevoerd. Uit de 6,0 liter twaalfcilinder met dubbele turbo persen de Bentley-ingenieurs nu 635 pk. Dat is liefst 27 pk meer dan de reguliere Bentley W12 produceert.

Opnieuw geprogrammeerd

Door het hogere vermogen haalt de mastodont weliswaar de hoogste topsnelheid voor een SUV, het herziene acceleratiecijfer voor de sprint 0-100 km/h is geen recordtijd. De Bentayga Speed accelereert in slechts 3,9 tellen van stilstand naar 100 km/h, een verschil van 0,2 tellen ten opzichte van de 608 pk sterke W12-versie. De techneuten van Bentley hebben de Sport-stand opnieuw geprogrammeerd, waardoor de SUV in die rijmodus beter op gaspedaalbewegingen reageert. Het moet voor een dynamischer en meer betrokken rijbeleving zorgen, waarbij ook de stijvere set-up van het onderstel zijn bijdrage moet leveren. Bentley monteert afwijkende uitlaatpijpen, waardoor de W12 luidruchtiger klinkt. Bentayga Speed 4

Tienspaaksdesign

De technische aanpassingen worden ondergebracht in een licht aangepaste carrosserie. Achterop prijkt een spoiler en de onderbumper, zijskirts en achterbumper zijn nu helemaal in carrosseriekleur uitgevoerd. De grille is donkergetint, net als het binnenwerk van de lichtclusters. Bentley rolt de Speed standaard op nieuw vormgegeven 22 inch wielen in tienspaaksdesign de fabriek uit. De wielen zijn desgewenst in zilver, donkergetint of zwart uitgevoerd. Bentley Bentayga Speed 9

Speed-logo

De aanduiding Speed is op meerdere plekken op de auto te vinden, zoals op de instaplijsten. Optioneel vermeldt Bentley het in de lederen bekleding ter hoogte van de hoofdsteun.

Prijs

Bentley start per direct de verkoop van de Bentayga Speed. Een prijs is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.