Remco Slump
Remco Slump Nieuws 4 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Aston Martin DBS met vervroegd pensioen als 770 pk sterke Ultimate

Het kwakkelende Aston Martin stuurt zijn vlaggenschip, de DBS, met vervroegd pensioen. Al na vijf jaar komt er een einde aan de prachtige grand tourer. Het uitzwaaien doet Aston Martin met de 770 pk sterke DBS 770 Ultimate.

Overigens, wie ons op een foutje denkt te betrappen, heeft het mis. De DBS heet sinds 2021 niet langer DBS Superleggera. Want bij Aston Martin zagen ze ook wel in dat een 1700 kilo wegende sportwagen ‘superlicht’ noemen een beetje belachelijk is.

Aston Martin DBS 770 Ultimate met 45 pk extra

Hoe dan ook, de DBS kwam eind 2018 op de markt en gaat nu zijn laatste jaar in. De ‘gewone’ DBS heeft een 5,2-liter twinturbo V12 met 725 pk. In de 770 Ultimate komt daar dus 45 pk bij.

Wat dat met de prestaties van de DBS doet, is niet bekend. De standaarduitvoering gaat in 3,4 seconden naar 100 km/h en haalt een top van 340 km/h.

Aston Martin is van plan om niet meer dan 499 exemplaren van de DBS 770 Ultimate te bouwen. De auto wordt binnenkort onthuld en kost waarschijnlijk veel meer dan 400.000 euro.

Zelfde motor als Aston Martin DBS Zagato

Overigens is het hogere vermogen van de DBS 770 Ultimate niet zo bijzonder als het klinkt. Hij is gewoon uitgerust met de eveneens 770 pk leverende V12 van de Aston Martin DBS Zagato.

Speciale edities van de DBS Superleggera

Want ja, de 770 Ultimate is zeker niet de eerste speciale editie die Aston Martin van de DBS op de markt brengt. In 2019 lanceerde het Britse sportwagenmerk de OHMSS-editie, ter ere van de vijftigste verjaardag van de Bond-film On Her Majesty’s Secret Service.

Waarom deze nieuwe Aston Martin maar 228 pk heeft

In het zelfde jaar introduceerde Aston Martin de DBS Zagato, die je alleen samen met een ‘nieuwe’ DB4 Zagato kon kopen. De setjes – waarvan er negentien gebouwd zouden worden – kostten 6,7 miljoen euro per stuk.

Verder waren er nog de DBS 59, de Concorde Edition, de TAG Heuer Edition en natuurlijk weer de geijkte 007 Edition, een licht opgesmukte DBS met wat 007-logo’s hier en daar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.