Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 11 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Apple dendert door en slaat oud-BMW-functionaris aan de haak

Apple spreekt al jaren over de ontwikkeling en productie van een eigen elektrische auto, maar zo ver kwam het de laatste tijd bij lange na niet. De afgelopen maanden werden de plannen echter steeds concreter. Helemaal nu de Amerikaanse techgigant een grote naam uit de autowereld heeft weten te strikken.

Het heeft namelijk Ulrich Kranz binnengehaald, zo meldt onder andere Bloomberg. En da’s geen onbekende naam. Kranz komt over van Canoo, een Amerikaanse start-up die een eigen elektroplatform heeft ontwikkeld en samenwerkt met het grote Hyundai. Bovendien liet het dit jaar een fraaie elektro-pick-up zien.

Apple lijkt nu toch echt met een elektrische auto te komen

bmw i3 2018 2
BMW i3

BMW i3 en i8

Maar da’s bij lange na niet het enige bedrijf waar je Kranz van kan kennen. De Duitser werkte voor zijn tijd bij Canoo namelijk liefst 30 jaar bij BMW. Daar was hij vice-premier en leidde hij de ontwikkeling van onder andere de BMW i3 en i8. Geen misselijke cv, dus. Naar verluidt werkt de Duitser alweer enkele weken bij Apple. Kranz werkt daar samen met Doug Field, de man die jaren bij Tesla werkte en daar verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Model 3.

Daarmee worden de plannen rondom een elektrische auto van Apple steeds concreter. Dit jaar sloot het Amerikaanse bedrijf al een enorme deal met LG Electronics, dat zich niet meer bezighoudt met smartphones maar zich voornamelijk richt op de ontwikkeling van auto-onderdelen. Bij de deal zou ook Magna International voorkomen, waarmee ook de productiekant voor de Apple Car, die intern Project Titan heet, lijkt veiliggesteld.

Project Titan

Apple is dus al geruime tijd bezig met een eigen elektrische auto. De plannen dateren alweer van 2016, toen de elektronicagigant gesprekken voerde met onder andere BMW en Daimler over de ontwikkeling van een EV. Die gesprekken liepen spaak, waarna Apple het roer rondom Project Titan vaak omgooide. Er verschenen in de afgelopen jaren wel prototypes, die echter nooit in de buurt van een productiefase kwamen. Eind vorig jaar liepen ook gesprekken met Hyundai op niets uit. Door de nieuwe samenwerkingen en het aantrekken van het juiste personeel worden de plannen echter steeds concreter. Verwacht echter niet dat de Apple iCar er binnenkort al staat. Momenteel mikt het bedrijf naar verluidt op een marktintroductie in 2025.

Apple gaat toch niet met Hyundai samenwerken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.