Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 11 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Tanken gaat komende tijd waarschijnlijk nog duurder worden’

Tanken gaat de komende tijd waarschijnlijk nog duurder worden. Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) loopt de wereldwijde vraag naar olie weer op. Deze vraag is waarschijnlijk volgend jaar weer terug op het niveau van voor de crisis. De organisatie waarschuwt dat de olieprijzen verder oplopen, als er niet snel meer olie uit de grond wordt gepompt.

Wat ook meespeelt is dat er door versoepelingen van de coronaregels steeds meer economieën weer ‘open’ gaan. Dat zorgt voor veel meer vraag naar brandstoffen. Wereldwijd worden in de tweede helft van 2022 waarschijnlijk 100 miljoen vaten olie per dag verbruikt. De olieprijs is al op het hoogste punt in circa twee jaar. Een vat ruwe olie kost weer meer dan 70 dollar.

Benzineprijs op recordhoogte in Nederland

De benzineprijs in Nederland bereikte eerder deze week al een record. Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers bedroeg de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) maandag 1,905 euro. Inmiddels gaat het om een iets lager bedrag, namelijk 1,900 euro. Voor diesel geldt nu een adviesprijs van 1,547 euro. Die brandstof was medio oktober 2012 het duurst, met een adviesprijs van 1,558 euro.

Vorig jaar zeiden diverse deskundigen dat het olieverbruik, en daarmee ook de uitstoot van broeikasgassen, mogelijk al over zijn hoogtepunt heen zou zijn doordat mensen door de virusuitbraak meer vanuit huis zijn gaan werken. Ze zouden anders zijn gaan aankijken tegen mobiliteit. Die voorspelling lijkt niet uit te komen en de olieproductie moet weer opgevoerd worden.

Voorspellingen over afnemend olieverbruik en veranderende mobiliteit lijken niet uit te komen. De kraan moet snel verder open.

Grotendeels accijns

UnitedConsumers houdt de brandstofprijzen al sinds begin deze eeuw dagelijks bij op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij goedkope pompen in Nederland nog mogelijk om E10 voor minder dan 1,70 euro per liter te tanken. De Nederlandse benzineprijs bestaat voor een groot deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.