Remco Slump
Remco Slump Nieuws 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Als blikken konden doden! De nieuwe Lamborghini Diablo kijkt gemeen

Kijk eens naar deze teaserfoto. Je zal die priemende koplampen maar in je binnenspiegel zien opduiken als je ‘s nachts alleen op een verlaten snelweg rijdt. Alsof de duivel zelf op je achterbumper hangt. En dat klopt wel zo’n beetje. Dit is de ‘nieuwe’ Lamborghini Diablo.

Nee, hij komt niet van Lamborghini zelf, zoals de Countach LPI 800-4 uit 2021, maar is het product van een klein Italiaans bedrijfje: Eccentrica. Het is opgericht door de Italiaanse interieurdesigner en Lamborghini-verzamelaar Emanuel Colombini.

‘Nieuwe’ Lamborghini Diablo is een restomod

Hij heeft goede mensen om zich heen verzameld, want zijn partner, Carlo Borromeo, is de ontwerper achter de geweldige Porsche 928 van Nardone Automotive en de Lancia Delta van Automobili Amos.

Lamborghini Diablo
(Afbeelding: Eccentrica)

Net als die twee auto’s is deze Lamborghini Diablo een restomod, een originele Diablo die met allerlei technische ingrepen weer bij de tijd is gebracht. Eccentrica heeft nog geen specs bekendgemaakt, maar we zien op de foto’s sowieso led-koplampen en een gewijzigde motorkap.

Originele Diablo gebouwd van 1990 tot 2001

De originele Lamborghini Diablo werd gebouwd van 1990 tot 2001 gebouwd. Het oorspronkelijke design was van de Italiaanse meesterontwerper Marcello Gandini, maar Chrysler – dat Lamborghini in 1987 overnam – had daar geen vertrouwen in.

Dit is Lamborghini’s eerste plug-in hybride V12: de Revuelto!

Gandini gebruikte zijn ontwerp later voor de Cizeta Moroder V16T. De productieversie van de Diablo werd uiteindelijk in Detroit getekend, door Chrysler-designer Tom Gale.

Atmosferische 5,7-liter V12 met maximaal 603 pk

Achter in de Diablo ligt een 5,7-liter V12 met 492 pk. Later kwamen er sterkere versies, met 530 en zelfs 603 pk. In 1999 moesten de klapkoplampen van de Diablo wijken voor de lichtunits van de Nissan 300ZX. Aan de bovenkant ervan zit een zwart stripje om het Nissan-logo te verbergen.

Supercar met 16 cilinders hebben? Zo dichtbij als dit kom je nooit

Volkswagen was inmiddels de nieuwe eigenaar van Lamborghini. Vanaf 2000 kreeg de Diablo een 6,0-liter V12 en een tweede facelift, uitgevoerd door de Belgische VW-ontwerper Luc Donckerwolke, die ook de opvolger schetste, de Murcielago.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.