Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Aston Martin DB12 meer dan een restyling is | Sjoerds Weetjes 354

Met de DB12 geeft Aston Martin het startschot voor een waar productoffensief, zoals het legendarische Engelse merk dat ook met voorganger DB11 deed. De DB12 borduurt voort op de DB11, maar zet dat model volledig in de schaduw. Hoe dat zit, legt Sjoerd van Bilsen je uit in een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes.

De naam DB12 is fonkelnieuw, maar toch ook weer niet. Hij wordt voor de eerste maal binnen het Aston Martin-programma toegepast. Echter, al in 2015 legde de autobouwer de aanduiding vast, toen het tevens de naam DB11 voor zijn voorganger registreerde. DB12 was toen niet het enige naamplaatje dat Aston Martin aan zich verbond, ook DB13, DBE en DBR werden gereserveerd voor toekomstige modellen. Dat de opvolger van de DB11 DB12 zou gaan heten, is niet echt een verrassing. Toch, de DB12 is niet een compleet nieuw model. De wijzigingen zijn zo ingrijpend, dat een verse roepnaam begrijpelijk is.

De Aston Martin DB12

In deze aflevering van Sjoerds Weetjes wordt de nieuwkomer voorgesteld. De sportcoupé wordt belicht en er wordt uitgelegd op welk vlak de DB12 afstand van de DB11 noemt. Hoe een en ander voor de rijkarakteristiek van het Super Tourer gedoopte 2+2-model uitpakt, legt Autovisies testredactie in een later stadium uit.

Dat de Aston Martin DB12 een afwijkend rijgedrag en -karakter heeft, mag duidelijk zijn. Dankzij het vernieuwde onderstel met andere schokdempers en de door Sjoerd in deze video benoemde onderdelen moet de DB12 wel degelijk de overtreffende trap van de DB11 zijn.

Aston Martin presenteert nu de DB12 als coupé. Een tweede carrosserievariant volgt al spoedig. Naar verluidt laat de fabrikant de Volante met softtop nog dit jaar zien, waarna de productie in april 2024 van start gaat. Meer smaken komen er voorlopig niet. De Engelsen richten zich al wel op de opvolger van de DB12. Die wordt volledig elektrisch, volgens de laatste informatie uit Gaydon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.