Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 9 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Stopt Aston Martin bij de DB11?

Met de initialen van een van de vele vorige eigenaren geeft Aston Martin vandaag de dag nog altijd zijn modellen een naam. Onder andere de DB11 en DBX verwijzen direct naar het David Brown-tijdperk. Als het aan de nieuwe topman van het merk ligt, dan zal Tobias Moers de naamstrategie sneller dan snel aanpassen.

Toch gooit Tobias Moers het roer niet heel snel om. “De DB11 blijft DB11. Vraag me niet of ik van deze benamingen houdt. Misschien is er in de toekomst een mogelijkheid om ze aan te passen,” zegt Tobias Moers. Hij voegt er aan toe: “Voor het moment houden we vast aan de namen”.

aston_martin_db11_amr_signature_edition_2_026702ed0746056e

Geen 12

De DB-aanduidingen duiden al sinds de jaren vijftig de Aston Martin-modellen aan. Niet consequent, maar vele belangrijke types dragen de David Brown-initialen. Brown kocht de sportwagenbouwer in 1947 en had het bedrijf tot 1972 in zijn bezit. Onder zijn supervisie kwamen onder andere de DB2, DB4, DB5 en DBS. Nadat Brown uit Aston Martin stapte kwamen er andere benamingen, maar eigenaar Ford blies de DB-vermelding nieuw leven in. De DB7 beet de spits af. In de jaren erna kwamen er de DB9 en opnieuw de DBS. Vervolgens verscheen de DB11 als vervanger van de DB9, terwijl DB10 werd gereserveerd voor een model dat James Bond in een van zijn films reed.

aston_martin_db11_83

Electric of Engineering

Binnen het huidige gamma levert Aston Martin onder de DB-benamingen de DB11, DBS en DBX. Het trio ondergaat binnen zeer korte tijd een ingrijpende facelift. Moers wijzigt echter de naamgeving niet, zoals hij nu aangeeft. Hoe dat in 2025 zit, is nog de vraag. Dan worden de sportwagens vervangen door elektrisch aangedreven modellen. Aston Martin heeft de aanduiding DBE reeds vastgelegd. Daarbij zou je kunnen stellen dat de E voor Electric staat, maar Engineering is eveneens mogelijk. Het lijkt er op dat de DBE-aanduiding een alternatief voor AMR was. Toch, met DBE op zak kan het op een elektromodel worden toegepast. De kans lijkt echter heel klein.

Topmodel Aston Martin DBX gaat meedoen met de grote jongens

Einde V12-motor voor Aston Martin in zicht

V-namen

Binnen Aston Martin wordt een tweede naamstrategie gehanteerd. De Engelsen kiezen voor namen met de letter V, zoals Volante, Victor, Valkerie, Valhalla en Vanquish. Of die strategie ook voor de elektrotypes wordt uitgerold, is nog niet bekend. Feit is dat die namen binnenkort allemaal worden geplakt op sportwagens met geëlektrificeerde aandrijflijnen waarbij de verbrandingsmotor nog steeds een cruciale rol speelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.