Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 5 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Afgehamerde Ferrari Enzo breekt online-record

De Ferrari Enzo, of Enzo Ferrari, stond sinds zijn introductie al garant voor het breken van records. Dat is ‘m nu, 18 jaar nadat hij voor het eerst in productie ging, opnieuw gelukt.

Eind mei veilde het bekende RM Sotheby’s namelijk een bijna gloednieuw exemplaar tijdens het ‘Driving into Summer’-evenement. De waanzinnige hypercar, die in 2003 werd gebouwd, had nog maar 2012 kilometer op de teller staan en had in al die tijd twee eigenaren gehad. En dus was de verwachte opbrengst hoog. Naar verwachting zou de auto tussen de 2,6 en 2,9 miljoen dollar opleveren. De Enzo werd uiteindelijk voor 2,64 miljoen dollar afgehamerd.

Online veiling

Niets speciaals, dus. Maar zoals we recent schreven, vinden alle grote veilingevenementen tegenwoordig online plaats. De digitaal afgehamerde Enzo is daarmee tot nu toe de duurste auto die ooit via het web is geveild. Dat klinkt misschien niet bijzonder, want er gaan op dit soort evenementen vaker auto’s voor deze bedragen weg. Toch moet je je bedenken dat kopers de auto in vrijwel geen enkel geval live kunnen zien. RM Sotheby’s voorziet deelnemers uiteraard wel van alle mogelijke informatie en uitgebreid videomateriaal.

Daaruit blijkt dat de wereld van autoveilingen populair blijft, ondanks het feit dat men niet fysiek bij het evenement aanwezig kan zijn. Bovendien biedt het allerlei nieuwe kansen. Zo concludeerde RM Sotheby’s eerder al dat het via het internet een heel nieuwe kopersgroep aantrekt. Men kan immers van over de hele wereld deelnemen en een bod plaatsen op een auto.

Eerste keer

Tijdens de eerste online veilingen steeg het aantal deelnemers al met bijna 25%. Ook deze specifieke online veiling bracht weer nieuwe mensen naar de wereld van RM Sotheby’s. In totaal plaatsten meer dan 550 personen een bod op een van de auto’s. Ze waren afkomstig uit 35 verschillende landen, een kwart van de deelnemers deed pas voor het eerst mee aan een evenement van het veilinghuis.

In totaal werd er in het weekend van 28 en 29 mei voor $16.385.738 (€14.441.160) aan auto’s afgehamerd. De genoemde Enzo had daar dus een flink aandeel in. Net daaronder eindigde eveneens een Ferrari: een prachtige 288 GTO (waarvan er maar 272 werden gebouwd) uit 1985 werd voor $2,3 miljoen (€2,03 miljoen) afgehamerd. Overigens participeerde ook een Ferrari F50 uit 1995, maar die auto staat op het moment van schrijven nog te koop. De verwachte opbrengst ligt rond de $2,5 (€2,2) miljoen.

Ford GT

Bijzonder was ook het trio van Ford GT’s: een 2017 GT, een 2006 GT Heritage en een 2005 GT. De drie extreme herinterpretaties van de legendarische GT40 gingen voor respectievelijk $836.00, $385.000 en $290.000 naar een nieuwe eigenaar.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.