Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 23 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Met dit 2000 pk elektrische Ford-busje zijn pakketbezorgers écht snel

Ford presenteert een 2000 pk (1470 kW) sterk bezorgbusje genaamd de Pro Electric SuperVan. Met deze bestelauto zijn pakketbezorgers pas echt snel.

De Ford maakt zijn debuut tijdens het Goodwood Festival of Speed 2022 en kan je het best ook maar binnen de omheining van een circuit of racebaan houden. Met 2000 pk en een nul-naar-honderd-sprint van minder dan 2 seconden is het een levensgevaarlijk apparaat dat beter maar uit handen kan blijven van pakketbezorgers en andere niet-professionals. Tijdens Goodwood stapt daarom niemand minder dan Le Mans-winnaar Romain Dumas achter het stuur.

2000 pk in een Ford Transit

Het bizarre vermogen is afkomstig uit vier elektromotoren. Deze krijgen hun energie van een 50 kWh gekoeld accupakket. De batterij kan in 45 minuten volledig opgeladen worden. Hoe snel de accu leeg is, laat de fabrikant niet weten. Al zullen de procentjes met 2000 pk snel teruglopen.

pakketbezorgers, Ford E-Transit, Ford Pro Electric SuperVan
(Afbeelding: Ford)

Bij de ontwikkeling van het busje kreeg Ford hulp van STARD Motorsport, een racespecialist uit Oostenrijk. In de basis is het een E-Transit Custom, die binnenkort bij de Ford-dealers ziet. Het plaatwerk is echter volledig van composiet en de bus beschikt over een stalen spaceframe voor betere torsiestijfheid.

Een scherm als in de Ford Mustang Mach-E

De accu is verwerkt in de bodem, zoals bij veel elektrische auto’s. Dit zorgt voor een laag zwaartepunt en daarmee betere rijeigenschappen. Omdat met 2000 pk onder je rechtervoet lastig rustig te rijden is, heeft auto Ford Pro Electric SuperVan vijf rijmodi: Road, Track, Drag, Drift en Rally.

pakketbezorgers, Ford E-Transit, Ford Pro Electric SuperVan
(Afbeelding: Ford)

Deze rijmodi zijn in te stellen middels een display dat je kent uit andere elektrische Fords als de Mustang Mach-E.

Absurd snelle Polestar 5 gaat strijd met Porsche Taycan aan

Hoewel de bolide in de basis een E-Transit is, heeft het design nog maar weinig weg van de Custom. Met een grote diffuser, spoiler, bumperlip en gigantische luchtgeleiders is alles geoptimaliseerd om zo veel mogelijk downforce te hebben.

Het 2000 pk-busje komt niet op de markt

Bizarre E-Transit-uitmonstering hoeven we nooit op de markt te verwachten. Wil je meer van dit soort (te) gekke auto’s zien. Aankomend weekend kan je via deze livestream Goodwood live kijken.

Dit model van BMW M beleeft z’n debuut op Goodwood

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.