Zoek artikelen en videos op merk

Opel Karl test, nieuws, prijs en meer

De Opel Karl ontleent zijn naam aan de oudste zoon van de oprichter van het Opel concern; Carl Opel. Het model moest de compacte Agila doen vergeten en wordt in het Verenigd Koninkrijk verkocht onder de naam Vauxhall Viva. De eerste letter van de naam van de auto is tevens een verwijzing naar de plaats waar de Opel Karl wordt gebouwd; Zuid-Korea. Meer nieuws over de Opel Karl vind je hieronder.

Compacte stadsauto

Met een lengte van bijna 3,7 meter valt de Opel Karl in het zogeheten A-segment van de markt. De Karl wordt alleen geleverd als vijfdeurs hatchback en voor de aandrijving is slechts één motor beschikbaar; een 1,0 liter driecilinder blok dat 75 pk levert. Qua transmissie is zowel een handbak met 5 versnellingen als een vijftrapsautomaat beschikbaar. De motor ligt voorin de auto en de Karl is voorwielaangedreven. De afmetingen van de Karl maken de auto niet alleen wendbaar, met een gewicht van slechts 939 kilo is het brandstofverbruik bijvoorbeeld ook erg zuinig.

Karl Rocks

Wie het uiterlijk iets te aardig vind, kan kiezen voor een Rocks versie van de Karl. De auto krijgt dan extra kunstof beschermingsdelen aan de carrosserie bevestigd, die de auto een wat ruiger “all road” uiterlijk geven.

Opel Karl specificaties

Naar wens is de Karl te voorzien van de nodige comfortvoorzieningen, zoals het Opel Online Pakket met groot infotainmentscherm en Opel Onstar, een verwarmd stuurwiel, een parkeerassistent en een schuifdak. Opmerkelijk in deze klasse is de Hill Start Assist; een systeem dat ervoor zorgt dat als de auto zich op een hellend vlak bevind, dat dan bij het wegrijden de remkracht behouden blijft zonder dat de auto naar achteren rolt.

Nieuw Vietnamees bloed

De productie van de Opel Karl zal worden gestaakt eind 2019. Het Vietnamese bedrijf VinFast heeft de rechten op de productie van de Karl namelijk gekocht. De auto zal worden voorzien van een ander front en in Vietnam worden gebouwd onder het label VinFast.

Opel en de PSA Groep

Sinds 2017 maakt Opel onderdeel uit van het Franse PSA concern. In dat jaar werd het van oorsprong Duitse Opel door General Motors aan PSA verkocht. Andere bekende merken van PSA zijn; Peugeot, Citroën en DS. In 2019 is het overigens 120 jaar geleden dat Opel met de productie van auto’s begon.

Compleet gamma

Naast de Karl heeft het Duitse Opel concern nog meer modellen waarmee het enkele segmenten van de markt afdekt; de Adam is eveneens een compacte stadsauto en is vernoemd naar de oprichter van het Opel concern. De Adam is overigens alleen leverbaar als driedeurs model. Als drie- en vijfdeurs variant leverbaar is de Corsa. Tesamen met de grotere Astra zijn dit de twee meest bekende modelnamen van Opel. De Ampera-E is een volledig elektrisch aangedreven model en de Insignia opereert in het segment van de zakelijke limousine’s. Dat model is er zowel als vierdeurs sedan als vijfdeurs stationwagon. Het aanbod wordt naar boven afgerond met een drietal SUV/crossover modellen; de Mokka X, de Crossland X en de Grandland X. De Zafira is een echte MPV, maar heeft helaas te maken met dalende verkoopcijfers als gevolg van de populariteit van de SUV en crossover modellen. Bekijk ook de recensie van de Opel Karl.