Zoek artikelen en videos op merk

Jeep Compass test, nieuws, prijs en meer

De Jeep Compass is een crossover model welke sinds 2007 deel uitmaakt van het modellengamma van de Noord-Amerikaanse terreinwagenfabrikant Jeep. Jeep is op haar beurt onderdeel van het Noord-Amerikaanse/Italiaanse FCA concern. (Fiat en Chrysler). De Compass betekent veel voor het Jeep concern, welke zich tot dan toe voornamelijk met terreinwagens had beziggehouden. De Compass is een crossover, en opereert in een segment waarin een duidelijke groei zit.

Eerste generatie Jeep Compass

De eerste generatie Compass zag in 2007 het levenslicht en werd geproduceerd tot en met 2017. Het model ontstond uit de samenwerking met het Duitse Daimler concern; op dat moment de partner van Jeep. De Compass van de eerste generatie had standaard voorwielaandrijving, maar integrale aandrijving was een optie. De motor ligt in alle gevallen voorin. Het betrof uitsluitend motoren met viercylinders, zowel in benzine-, als dieseluitvoeringen. Voor de transmissie is zowel een handbak met vijf versnellingen leverbaar, als een zestraps automaat. Met een lengte van 4,4 meter en een breedte van 1,76 meter is de Compass relatief compact te noemen. Hoewel de hoge zit en het uiterlijk anders doen vermoedden, scoorde de eerste generatie Compass bij de Euro NCAP crashtest slechts twee sterren van de maximum score van vijf.

Tweede generatie Jeep Compass

De tweede generatie Compass werd in 2016 geintroduceerd. Deze generatie groeide marginaal in de lengte (plus 16 mm) en heeft wederom uitsluitend viercylinder motoren onder de motorkap. De lengte van de nieuwste generatie Jeep Compass komt uit op 4,4 meter en de breedte bedraagt 1,82 meter. De productie voor zowel de thuismarkt Noord-Amerika als Europa vind plaats in Mexico. De nieuwe Compass scoort gelukkig veel beter bij de Euro NCAP crashtest met een maximale score van vijf sterren.

De concurrenten van een Jeep Compass

Tot de concurrenten van de Jeep Compass worden de Land Rover Discovery Sport gerekend, evenals de BMW X modellen en de GL modellen van Mercedes-Benz.

Andere modellen van Jeep

Het meest bekende model is de “oer-Jeep” in de vorm van de Wrangler. Dit model werd in 2019 grondig vernieuwd. De Renegade is het instapmodel van het Jeep gamma. De Cherokee en Grand Cherokee zijn twee forse SUV modellen met een lengte van respectievelijk 4,6 en 4,8 meter. De hierboven beschreven Jeep Compass is een crossover model. Ook de trend naar alternatieve aandrijfvormen gaat niet aan Jeep voorbij; getuige de introductie van een plug-in hybride motorisering van zowel de Renegade als Compass.