Zoek artikelen en videos op merk

Daihatsu Copen test, nieuws, prijs en meer

De Daihatsu Copen wordt sinds 2002 door de Japanse autofabrikant Daihatsu gemaakt en verkocht. Inmiddels staat de tweede generatie Copen bij de Daihatsu dealers.

Concept car Tokyo Motorshow

Het seriemodel van de Daihatsu Copen werd voorafgegaan door een concept car, die in 1999 op de Tokyo Motorshow werd geïntroduceerd. De reacties waren dermate positief dat besloten werd tot serieproductie. Van 2002 tot en met 2005 werd de auto uitsluitend in een rechtsgestuurde variant geproduceerd. In eerste instantie werd de Copen alleen aangeboden met een 660 cc sterke benzinemotor. 

Kleine stadsauto

De Copen was dan ook primair bedoeld als zogeheten Kei car; een in Japan populaire kleine stadsauto die binnen bepaalde afmetingen moeten vallen en waarvan de motor niet groter mag zijn dan 660 cc om voor het gunstige belastingtarief in aanmerking te komen. Met de 660 cc, 64 pk sterke benzinemotor bedraagt de 0-100 tijd 13 seconden. Om de auto geschikt te maken voor export; werd deze ook aangeboden met een 1,3 liter 87 pk sterke viercilinder benzinemotor. De acceleratie van 0-100 km/uur nam niet meer dan 9 seconden in beslag; de topsnelheid bedroeg 180 km/uur. Met een lengte van 3,4 meter en een gewicht van 810 kilogram was de auto niet alleen licht maar ook uitermate wendbaar. De nieuwprijs van de Daihatsu Copen bedroeg in 2010 24.249 Euro. 

Tweede generatie

In 2012 verdween het model uit de prijslijsten om daar in 2014 een comeback te maken. De tweede generatie Copen is meer hoekig ontworpen, kreeg de beschikking over een 660 cc sterke driecilinder benzinemotor en bij een gelijkblijvende lengte nam het totaalgewicht slechts marginaal toe; tot 850 kilogram. De tweede generatie is leverbaar met een handbak met vijf versnellingen of een 7 traps continu variabele transmissie. 

Daihatsu modellengamma 

Het merk Daihatsu wordt niet officieel in Europa gevoerd. In de landen in Zuid-Oost Azië is Daihatsu echter een gevestigde naam en het brengt dan ook een gevarieerd aanbod aan modellen op de markt. Het aanbod varieert van MPV en SUV modellen tot de in Japan ongekend populaire Kei cars. In die categorie Kei cars vallen bijvoorbeeld de modellen Mira, Cast en Hijet Caddie. Ook de Move, Wake en Tanto beschikken over die typische Aziatische ontwerpstijl. Met modellen als Xenia, Sigra, en Terios is Daihatsu ook goed vertegenwoordigd wat betreft de MPV modellen. De Axia, Bezza en MYVI tenslotte zijn drie modellen die onder de merknaam Perodua worden verkocht.