Stijn Kuster
Stijn Kuster Klassiekers 3 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze occasion wil je: Maserati Quattroporte V8 met handbak

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Maserati Quattroporte 4.

In 1994 kwam de vierde generatie van de sedan op de markt. Het was de eerste Maserati Quattroporte uit het Fiat-tijdperk, een model dat later een succes bleek te zijn. In totaal is de Maserati Quattroporte IV 2883 keer van de band gerold. Een van deze exemplaren belandde in 1995 op de redactie van Autovisie.

De Maserati Quattroporte 4

“De nieuwe Quattroporte is de vierde generatie van Maserati’s vlaggeschip. Op Nederlandse bodem voelden we hem aan de tand. En genoten we van een topklasse limousine met een juweel van een V6 onder de kap.”

(Afbeelding: AutoWereld)

“Op zijn vormgeving valt niets aan te merken: deze Maserati Quattroporte is een kloeke auto, stijlvol, gedistingeerd en vrij van extraverte elementen. Hij schreeuwt niet om aandacht, hij vermijdt die juist en dat is iets dat de gemiddelde Quattroporte-koper zal bevallen. Het mooie van de auto is dat hij ondanks zijn betrekkelijke onopvallendheid niet voor iets anders aangezien kan worden. Door de krachtige vormen heeft hij een sterk eigen gezicht, dat vooral door de goed geïnformeerde liefhebber onmiddellijk herkend wordt.”

VIDEO Review: Maserati Quattroporte

“De beste plek in elke Maserati, dus ook deze, is die achter het stuurwiel. Daar valt het meeste te genieten. […] De stuurinrichting is voldoende communicatief. Je voelt precies wat de voorwielen meemaken en je kunt de Quattroporte lekker precies plaatsen. Hij heeft een pracht van een onderstel met regelbare dempers, die je met een druk op een knop in de middenconsole naar smaak kunt afstemmen.”

Ook de V6 is een heerlijke motorisering

“Het hart van elke Maserati is zijn motor. Gemaakt om een overvloed aan snelheid te genereren en zijn menner aanhoudend te plezieren en te enthousiasmeren. Voorin ligt in wezen dezelfde V6 die de Ghibli aandrijft. Een pracht van een aandrijver. Maserati heeft op dat gebied een reputatie die er niet om liegt. Het is een lichtmetalen V6 met een blokhoek van 90°, met vier bovenliggende nokkenassen en met vier kleppen per cilinder.”

Maserati Quattroporte, occasion
(Afbeelding: AutoWereld)

“De V6 is goed voor 284 pk en een maximum koppel van 422 Nm. Het ontbreekt hem aan geen enkele moderniteit. Zo heeft bijvoorbeeld elke cilinder een eigen bobine. Het is dan ook gemakkelijk bewonderaars van de klasse van de Maserati te overtuigen: je zwenkt de motorkap voor hen open en ze zijn ‘om’. Wat daar schittert, is een plaatje, dat ziet zelfs een leek. De motor drijft uiteraard de achterwielen aan.”

De Maserati Quattroporte met 3,2-liter V8

Autovisie vindt een Maserati Quattroporte 4 die niet voorzien is van de V6, maar een nog krachtige 3.2-liter V8 onder de kap heeft. Van dit model zijn er maar 415 exemplaren gebouwd.

De motor levert 335 pk en 450 Nm aan koppel. De nul-naar-honderd-sprint legt de 25 jaar oude bolide in 5,8 seconden af – mits je snel genoeg schakelt. De Maserati Quattroporte stopt pas met versnellen bij 270 kilometer per uur.

De occasion heeft iets meer dan een ton op de kilometerteller staan en is dealeronderhouden. Voor het rijdende stukje Italiaanse passie vraagt de verkoper 23.500 euro.

De Maserati Quattroporte III was een supersedan van/voor Italiaanse adel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.