Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

BMW: ‘Kijk uit met verbod op verbrandingsmotoren’

Terwijl de Europese Unie wil dat er per 2035 geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotoren op de markt verschijnen, luidt BMW opnieuw de noodklok. De fabrikant waarschuwt voor het verbod op dergelijke auto’s.

Volgens de topman van BMW, Oliver Zipse, komt het verbod op verbrandingsmotoren ‘te vroeg’ en is het ‘ondoordacht’. Dat zei hij tijdens een conferentie van de CSU. Zipse zei wel dat het segment van elektrische auto’s op dit moment het snelst groeiende is. Toch benadrukte hij dat de verbrandingsmotor in absolute aantallen nog altijd dominant is. “Niet alleen in Duitsland, maar ook wereldwijd. Voordat je zoiets (verbrandingsmotoren, red.) binnen acht of tien jaar zomaar verbiedt, moet je weten wat je daarmee doet”, aldus de Duitser.

Ontwikkeling

BMW en Zipse pleiten voor een mogelijkheid voor alle technologieën om zich te blijven ontwikkelen. Het zou schadelijk zijn om bepaalde technologieën, zoals die van verbrandingsmotoren en hybride-aandrijflijnen, in Europa te verbannen als ze elders wél gebruikt mogen worden, zo stelt Zipse. “Ik denk niet dat dat het klimaat of iemand anders helpt.”

BMW Oliver Zipse
BMW-baas Oliver Zipse

Porsche: CO2-impact 911 komt op niveau van een elektrische auto

Zipse kreeg daarover bijval van CSU-leider Alexander Dobrindt. “De verbrandingsmotor zorgt al tientallen jaren voor welvaart in Duitsland. Daarom mag-ie om ideologische redenen niet worden opgegeven.” Volgens Dobrindt moet ook de verbrandingsmotor de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen in de richting van CO2-neutraliteit. Dat kan volgens hem onder andere met synthetische brandstoffen.

Porsche en Audi zijn het oneens

Een van de grote partijen die momenteel flink investeert in synthetische brandstoffen, is Porsche. De Duitse sportwagenfabrikant hoopt op die manier de verbrandingsmotor van het heden, verleden en de toekomst, in leven te houden. Zo stelde het vorig jaar nog dat de CO2-impact van een 911 op het niveau van een elektrische auto gaat komen.

Toch denken lang niet alle fabrikanten daar hetzelfde over. Concerngenoot Audi is bijvoorbeeld een partij die geen toekomst in dergelijke brandstoffen ziet. “Er is eigenlijk geen efficiëntere aandrijflijn dan een volledig elektrische, en dat past bij het merk Audi”, zo vertelde Oliver Hoffmann, ontwikkelingsbaas bij Audi, vorig jaar aan Autovisie. Ook Mercedes-Benz liet weten daar weinig in te zien.

Mercedes’ researchbaas vindt synthetische brandstof geen haalbare optie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Automobilwoche

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.