Autovisie
Autovisie Nieuws 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Misbruikt Maserati de MC-naam voor actiemodel?

Maserati brengt de V8-versies van zijn Ghibli Quattroporte en Levante weer eens onder de aandacht door een actiemodel te introduceren. Ditmaal kiest de Italiaanse autobouwer voor de toevoeging MC Edition. Wat is dan kenmerkend voor de vijfzitters? De carrosseriekleur.

MC is niet zomaar een afkorting binnen de Maserati-geleden. De aanduiding heeft een rijke historie. MC wordt vandaag de dag gebruikt voor de sportcoupé van het Italiaanse merk, zij het als MC20. En wie MC20 zegt, denkt wellicht direct aan MC12, de racewagen van het merk uit het begin van deze eeuw. En wie circuit zegt, denkt wellicht ook aan de Formule 1, waarin Maserati ooit een dominerende rol had. MC is eveneens voor een speciale editie van de GranTurismo gebruikt, de begeerlijke MC Stradale. Dus wie MC zegt, denkt aan snelheid en autosport.

Opzwepende V8-motor

Met snelheid zit het bij de MC Edition wel goed, maar de aanduiding Maserati Corse wordt voor de Ghibli, Quattroporte en Levante misbruikt. De drie vijfpersoons gezinswagens zijn er niet voor de afgesloten baan, wel voor de openbare weg. Het zijn stuk voor stuk AutoBahn-cruisers in plaats van circuitmonsters. De auto’s zijn voor de competitie en het circuit te zwaar, te comfortabel en te luxueus. De snelheid die het trio kent, komt voort uit de montage van een opzwepende V8-motor, waaraan overigens in vergelijking met de reeds verkrijgbare V8-types niets extra’s aan is gedaan. De fabrikant claimt ook niet dat de MC Edition van de Ghibli, Quattroporte en Levante de BMW CS-uitvoering van Maserati is. Met de aanduiding gekoppeld aan de luxueuze sportsedans eert Maserati louter zijn autosportverleden.

Thuishaven Modena

Maserati levert de speciale editie in twee kleuren en die tinten gelden voor zowel de Ghibli, Levante als Quattroporte. De ene kleur luistert naar de naam Giallo Corse, de ander naar Blue Vittoria. Het zijn kleuren met een boodschap. De gele tint verwijst naar Maserati’s thuishaven, want geel is de kleur Modena. De blauwe tint staat voor Maserati, dat als huisstijl blauw heeft. Het merkwapen van Maserati kent de blauwe kleur, waarin ook veelvuldig wordt geracet. Giallo Corse is een drielaagse tint met blauwe mica verwerking, zoals Blue Vittoria ook drie lagen telt.

Blauwe remklauwen en carbon

Naast de kleurstelling geeft Maserati de MC Edition enkele afwerkingsdetails in piano-zwart, terwijl op de B-stijl en achterscherm een MC-logo is aangebracht. Maserati zet de Levante op 22-inch en de Ghibli and Quattroporte op 21-inch groot schoeisel. De wielen zijn in glanzend zwart uitgevoerd. De remklauwen erachter kleuren blauw, ongeacht de buitenkleur. Blauw wordt ook toegepast voor de carbon fibre-sierdelen in het interieur en de stitching in de stoelen, die bekleed zijn met Nero Pienofiore-zwart leder en voorzien zijn van een MC Edition-logo op de hoofdsteunen.

Maserati doet zichzelf een F Tributo Special Edition cadeau

Maserati levert de MC Edition vanaf deze maand uit. De auto beschikt in Europa over een V8-motor. De exemplaren voor China krijgen een zescilinder aan boord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.