Autovisie
Autovisie Nieuws 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Maserati geeft geen vervolg aan Ghibli

Maserati gaat wederom afscheid nemen van de Ghibli. De fabrikant deed dat al in 1973, in 1998 en over twee jaar weer. Er komt geen opvolger voor de Ghibli, zo geeft de fabrikant aan Autovisie aan.

De Italiaanse autobouwer signaleert een dalende vraag naar sedans en ziet de belangstelling voor SUV’s blijvend toenemen. Vandaar dat de autobouwer een tweede SUV aan het programma toevoegt. Deze Grecale wordt volgende week gepresenteerd en krijgt een positie onder de Levante in de Maserati-familie. Toch zien de Italianen niet dat de sedans verdwijnen. Het merk kiest er daarom voor om binnen zijn toekomstige levensprogramma één sedan te behouden. De Ghibli ruimt het veld. De Quattroporte wordt vervangen en behoudt zijn naam.

maserati ghibli prototype
maserati ghibli prototype

Quattroporte boven Ghibli

Dat de Italianen voor de aanduiding Quattroporte kiezen heeft deels te maken met de rijke historie van de productlijn. Het is sinds mensenheugenis het topmodel van het Maserati-gamma. De Quattroporte staat dan ook hoger op de ladder dan de Ghibli. Met de Quattroporte concurreert Maserati met de 7 Serie. De Ghibli zit op de hoogte van een 5 Serie. Gekeken naar de toekomstige positionering van de vierdeurs sportsedan kan Maserati het model alleen al door de naam Quattroporte hoger in de markt positioneren.

Ook elektrisch

De nieuwe Quattroporte staat voor 2025 op de agenda. Hij komt er met zowel verbrandingsmotoren als met elektrische aandrijflijnen. De elektroversie krijgt de beschikking over meerdere elektromotoren, die hun trekkracht via alle vier de wielen op de weg overbrengen. De versies met benzinemotoren zullen ondersteund worden door elektromotoren.

Productiemijlpaal voor Maserati Ghibli

Misbruikt Maserati de MC-naam voor actiemodel?

Ghibli-stamboom

Van de Ghibli bestaan drie verschillende generaties. De allereerste editie verscheen in 1967. Het was een luxueuze gran turismo met een sportwagenontwerp. Maserati bracht het model als coupé en als Spyder uit. Nadat in 1973 het doek voor het model viel, bleef het lang stil rond de naam Ghibli. Pas in 1992 stofte het toenmalige management van de Italiaanse autofabrikant de naam af. De fabrikant plakte het naamplaatje op een tweedeurs, vierzits coupé, dat echter meer een tweedeurs sedan dan een sportcoupé was. Het merk leverde de auto tot en met 1998. In 2013 kon Autovisie onthullen dat er weer een Ghibli zou verschijnen. De aanduiding werd gebruikt voor een vierdeurs sedan, wederom een totaal ander modelconcept. De wagen is nog steeds leverbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.