Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Review 17 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Is de krachtigste Maserati Grecale nog steeds de meest begeerlijke?

De Maserati Grecale Folgore is het tweede model dat wordt uitgerust met een elektrische aandrijflijn. Daarmee kom je zeker geen pk’s tekort, maar is dat genoeg om een echte Maserati van de SUV te maken?

Zoals elk zichzelf respecterend automerk is ook Maserati druk bezig met elektrificatie en het neemt daarbij geen halve maatregelen. Op korte termijn zal het van elk model in de line-up een volledig elektrische versie verkopen, de MC20 supercar inclusief!

124.600 euro voor de Maserati Grecale Folgore

Met de elektrische GranTurismo Folgore hebben we vorig jaar al gereden en dat bleek een verrassend goede en vermakelijke auto te zijn. Een mooi begin, maar de elektrische versie van de Grecale is voor Maserati veel belangrijker, aangezien dit het bestverkochte model van het merk is. Deze Grecale Folgore is nu gearriveerd, en zal met een prijs van 124.600 euro in Nederland ongeveer evenveel kosten als de viercilinder modellen, maar meer vermogen hebben dan de Trofeo met biturbo V6-aandrijving die bijna twee ton kost.

Vooralsnog kiest Maserati er dus nog niet voor om EV-specifieke platforms te gebruiken, maar bestaande auto’s om te bouwen. Zodoende is de Grecale Folgore (Italiaans voor ‘bliksem’) alleen op detailniveau als de elektrische versie te herkennen. Net wat gestroomlijnder en op bestelling met fraaie ‘aero’-wielen.

Interieur van de premium-EV

Ook het interieur is grotendeels hetzelfde gebleven. Uiteraard is het digitale instrumentarium aangepast aan de elektrische aandrijflijn en ook zijn in het infotainmentsysteem wat functies toegevoegd. De stof ‘econyl’ die van gerecycled plastic is gemaakt, kun je ook alleen in de Folgore krijgen als bekleding. Het niveau van afwerking leek wat hoger te zijn dan we ons van testritten met de reguliere Grecale konden herinneren.

Prestaties

De aandrijving is afkomstig van een duo elektromotoren – een op elke as – die tezamen 410 kilowatt mobiliseren. De sprint naar 100 km/h is geklaard in 4,1 seconden, de top is begrensd op een gematigde 220 km/h.

Maserati heeft zo lang accucellen in de bodem van de Grecale gestouwd totdat een theoretische actieradius van meer dan 500 kilometer bereikt was. Daarvoor is uiteindelijk een forse 105 kWh nodig geweest, met als resultaat dat de Folgore bijna 2500 kilo weegt. Het pakket is tot 150 kW op te laden aan een geschikte snellader. Of de Grecale Folgore met al dat gewicht (en zonder benzinemotor!) nog een beetje rijdt als een echte Maserati, zie je in de video.

Grecale Folgore

Maserati

7 Score

Pluspunten

  • Mooie auto
  • Niet direct herkenbaar als EV
  • Zelfde praktisch comfort als benzineversies

Minpunten

  • Hoog verbruik
  • Geen grensverleggende (elektro)techniek
  • Stug

De Maserati Grecale Folgore heeft geen grensverleggende aandrijftechniek aan boord, en moet het daarom vooral van zijn uiterlijk, status en zeldzaamheid hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.