Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 19 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Maserati Ghibli GT (1997) – Peters Proefrit #72

De Maserati Ghibli GT is bloedsnel, agressief gelijnd en bovenal stijlvol. Dit exemplaar heeft een 2,8-liter V6 met dubbele turbo die 284 pk en 413 Nm op de aangedreven achterwielen loslaat. Zonder elektronische hulpmiddelen is dat heel veel in regenachtige omstandigheden, zo blijkt uit deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit.

De Maserati Ghibli GT is door de jaren heen enorm geëvolueerd. Hij startte in de jaren zestig als grote GT met V8, in de jaren negentig werd het deze sportcoupé en in 2013 de huidige vierdeurs sportsedan. Deze Ghibli GT is de tweede generatie en eigenlijk een doorontwikkelde Biturbo. Het model waarmee Alejandro DeTomaso, de toenmalige eigenaar van de Maserati, Maserati in de jaren tachtig groot wilde maken. Dat lukte onder meer door een bedroevende kwaliteit niet en Fiat redde het merk door grootaandeelhouder te worden. Om kosten te drukken werd op basis van de Biturbo-techniek toen deze Ghibli gebracht. Hij kwam in 1992 op de markt en werd tot 1998 geleverd. Gedurende zijn levenscyclus onderging hij tweemaal een reeks vernieuwingen en dit is de laatste variant. Onder meer herkenbaar aan de zwarte koplampbehuizing. In dit statige blauw, met die fors uitgebouwde wielkasten en hoekige vormen is het een design van tegenstellingen. Enerzijds elegant en anderzijds bruut, maar bovenal geweldig om te zien. En te rijden!

Biturbo

Het motoraanbod van de Maserati Ghibli GT omvat dubbel geblazen V6-krachtbronnen uit eveneens de Biturbo, maar grondig opgewaardeerd. Volledig van aluminium, 2 turbo’s, 2 tussenkoelers, 24 kleppen en 4 bovenliggende nokkenassen. Er was een 2,0-liter voor hoofdzakelijk de thuismarkt en een 2,8-liter voor de export. Dit exemplaar heeft het grotere blok dat 284 pk en 413 Nm op de aangedreven achterwielen loslaat. Bij de tweede vernieuwingsronde in 1996 kreeg de Ghibli de sterkere achteras van de Ferrari 456 en werd de 2.8 ook voorzien van de handgeschakelde Getrag zesbak. De V6 wordt enigszins de mond gesnoerd door de turbo’s, maar de prestaties zijn er niet minder om. De kleine schoepenwielen spoelen vlot op en daardoor ontwikkelt de motor heel snel, heel veel kracht. Zonder van een oncontroleerbare explosie te spreken, maar je voelt dat er ineens een bulk koppel vrijkomt. De zesbak vraagt enige oefening om snel en soepel te schakelen. De acceleratie ín de versnelling is ook nu nog erg rap.

Achterstevoren

De Maserati Ghibli GT vraagt daarom een bestuurder die wel weet wat hij doet, want op abs na zijn er geen hulpsystemen. Laat je de vloedgolf aan trekkracht in een bocht te vroeg rollen, dan sta je in natte omstandigheden zomaar achterstevoren. Maar het gevoelvolle onderstel met instelbare Koni-dempers en de communicatieve besturing geven je alle instrumenten om de gripgrenzen te verkennen. Of om gewoon lekker op tempo te rijden, want de Ghibli voelt compact, wendbaar en beweeglijk. Deze Maserati komt uit 1997 en staat te koop bij Modern Classics Automotive in Groesbeek. Hij komt uit Zwitserland en is gerestaureerd. Met een prijs van 39.900 euro bevindt deze Ghibli GT zich in de top van zijn segment, maar ook dan blijft een Maserati een financieel avontuur. Dat staat in elk geval bol van spannende rijsensaties en is verpakt in een waanzinnig koetswerk. Fantastico!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.