Isabel Michelotti
Isabel Michelotti Gesponsord 9 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Iconische auto’s van legendarische LEGO-blokjes

Kenden volwassenen vroeger LEGO vooral van de steentjes waar ze op stonden als hun kinderen er de kamer mee hadden bezaaid, tegenwoordig zijn de bouwdozen ook onder vaders en moeders een rage. Dat komt vooral door het technisch vernuft van de LEGO Technic-producten en het designgevoel van de LEGO Creator-reeks.

Autoliefhebbers zijn er in verschillende soorten en maten. En een ieder heeft zijn eigen argumenten om weg te zwijmelen in de wereld van de blinkende bolides. De een vergaapt zich aan de techniek onder de motorkap, anderen vinden het uiterlijk van de auto’s belangrijk, of kicken juist weer op de snelheid ervan.

De kleinste details

Voor de massa die valt op het design van auto’s, is LEGO tegenwoordig een fantastisch speelgoedmerk. LEGO Technic, maar met name de LEGO Expert Creator-reeks bieden schaalmodellen van legendarische voertuigen. Neem nou de klassiekers Fiat 500, een Harley Davidson Fat Boy of de Ford Mustang.

LEGO ontwikkelde in samenwerking met de auto- of motorconstructeurs zo authentiek en gedetailleerd mogelijke schaalmodellen, die nagemaakt kunnen worden met de al even legendarische blokjes. “We keken naar iedere moer en bout die in de motorfiets zit en naar de kleinste details in de afwerking”, zegt Brad Richards, Directeur Styling & Design bij Harley-Davidson, over het LEGO-model van de Fat Boy.

De Ford Mustang. Bron: LEGO

Filmsterren

Iconische auto’s spelen ook vaak een hoofdrol in films. Neem bijvoorbeeld de Dodge Charger van Dominic Toretto (Vin Diesel) uit de Fast & Furious-film. Zonder meer een legendarische wagen. Natuurlijk komt dat doordat het succes van de film de auto steeds maar weer onder de aandacht weet te brengen. Maar ook het model zelf is uitermate populair. Met LEGO Technic kun je de Dom’s Dodge Charger nu nabouwen. Het is een bouwset met meer dan duizend onderdelen die uiteindelijk een model op schaal 1:13 van het voertuig vormen. Inclusief een blokjesreplica van de V8-motor, bewegende pistons, dubbelgevorkte ophanging, en zelfs gasflessen met nitroglycerine voor een snelheidsboost. Een speciale stand zorgt er bovendien voor dat de Charger op zo’n manier kan worden neergezet dat hij de bekende wheelie-beweging uit de films lijkt te maken, waarbij de achterste wielen zoveel tractie maken dat de voorste wielen van de grond komen. Vergis je overigens niet: het in elkaar zetten van het model is bepaald geen kinderspel!

Harley Davidson LEGO
Een Harley Davidson. Bron: LEGO

Zo begon het

De LEGO Technic-productlijn ontstond in 1977. Aanvankelijk ging dat nog om vier relatief eenvoudige voertuigen: een tractor, een vorkheftruck, een autochassis en een helikopter. Maar met het vorderen van de jaren werden er steeds complexere bouwwerken toegevoegd aan de LEGO Technic-bouwsets.

Door de voortdurende innovatie is LEGO Technic een blijvende succesreeks, die ook (juist) volwassen consumenten aantrekt. De speelgoedfabrikant speelde hier de afgelopen jaren goed op in door steeds meer bouwsets te maken rond auto- en motorfietsmodellen die tot de verbeelding van de echte autofans spreken. Volwassen consumenten die fan zijn van mooie voertuigen ervaren het  nabouwen ervan vaak als een rustgevende bezigheid, die ook nog eens nauw aansluit bij hun passie.

Een mooi voorbeeld hiervan is het recente LEGO Technic-model van de Ducati Panigale V4 R. Dat is een in 2018 geïntroduceerde motor van het Italiaanse merk, die uitblinkt in techniek en design. Beide elementen zitten ook in het LEGO-model verwerkt. Hierdoor krijgt diegene die bouwt zelfs inzicht in hoe de motortechniek werkt. “Het is een passie van nu die misschien een passie van vroeger opnieuw aanwakkert, zegt Alessandro Cicognani, Directeur Licenties bij Ducati: “We zijn als kind allemaal gek geweest van LEGO-bouwstenen.”

Ontdek hier de LEGO Technic bouwsets

In samenwerking met LEGO

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.