Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 12 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is de Hyundai Ioniq 6 gestroomlijnd, hè?

“Hopelijk komt hij ook écht ver op een acculading,” zullen sommigen cynisch opmerken bij het zien van de Hyundai Ioniq 6. En ja, dat doet deze extreem gestroomlijnde sedan voor 50.895 euro dan ook en hij gaat nog lekker dwars ook. Beter dan de Tesla Model 3?

Bij de Hyundai Ioniq 6 draait alles om zoveel mogelijk range halen uit zijn accucapaciteit. Dat verklaart zijn druppelvorm. Niet iedereen zal zijn lijnenspel bewonderen, maar het is een indrukwekkende sedan van 4,86 meter. Hij is veel langer en veel lager dan de Ioniq 5 waarmee hij zijn techniek deelt. De prijzen beginnen bij 45.000 euro voor een 53 kWh-accu. Die heeft een WLTP-range van 429 km en een 151 pk sterke elektromotor die de achterwielen aandrijft.

Hyundai Ioniq 6 als Tesla-concurrent

Voor de Hyundai Ioniq 6 met de grootste actieradius is de 77,4 kWh-variant nodig en die moet een bereik halen van wel 614 kilometer. Die is er vanaf 50.895 euro met 229 pk en dan is er nog een 325 pk sterke vierwielaandrijver met alleen de grootste batterij. Hij is 2500 euro voordeliger dan een vergelijkbaar uitgevoerde Ioniq 5. Zijn belangrijkste concurrent is dan ook de Tesla Model 3.

Hyundai Ioniq 6
(Afbeelding: Hyundai)

Uniek aanbod

De 229 pk leverende Hyundai Ioniq 6 heeft geen overweldigende Tesla-power, maar zijn aandrijflijn is wel soepel en stil. Hij sprint ruim binnen de acht tellen naar 100 km/h en hij rolt door zijn gladde koetswerk zeer lang uit. Maar het belangrijkste is natuurlijk zijn werkelijke actieradius.

De nieuwe Hyundai Kona Electric is niet op élk vlak vooruit gegaan

Bij een buitentemperatuur van 12 graden Celsius en windkracht 5 wist hij toch 18,0 kWh/100 kilometer te halen. Dat betekent 430 kilometer aan range. Netjes in deze ongunstige omstandigheden.

Reken erop dat bij zomerse temperaturen en minder wind 500 kilometer realistisch is op de getoonde 20-inch wielen. Op de standaard 18-inch wielen met smallere banden moet 600 kilometer zelfs haalbaar zijn. Daardoor is hij een tamelijk uniek aanbod. 

Uitzonderlijke laadsnelheid

Ook door de laadsnelheid van de Hyundai Ioniq 6. Aan een 300 kW-snellader had hij van 20% naar 80% accuvulling slechts 15 minuten nodig. Hij wist met een gemiddelde van bijna 200 kW te laden met een piek van 225,8 kW. Uitzonderlijke prestaties voor deze prijsklasse. 

Hyundai Ioniq 6
(Afbeelding: Hyundai)

Strakker dan Ioniq 5

De Hyundai Ioniq 6 doet meer dingen goed. Zijn frequentie-afhankelijke schokdempers brengen het koetswerk snel tot rust na een glooiing op de snelweg en zorgen ook voor stabiliteit in een hobbelige snelwegbocht. Daardoor is hij comfortabel, maar de achteras kan wel dreunen op korte oneffenheden.

Waarom je deze fantastische Hyundai (mogelijk) straks kunt kopen

Hij heeft een ander karakter dan de Ioniq 5. De sedan is strakker afgestemd, stuurt preciezer en hij rolt minder in bochten. De gestroomlijnde sedan is dan ook om meerdere redenen een interessant aanbod.

https://youtu.be/ZlbtzUihpL4

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.