Coen Grutters
Coen Grutters Video 7 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

De nieuwe Hyundai Kona Electric is niet op élk vlak vooruit gegaan

Een kleine zes jaar geleden zag de eerste Hyundai Kona het levenslicht. Vooral de elektrische variant die Hyundai een jaar later aan de modellenreeks toevoegde, bleek populair. Nu introduceert de Zuid-Koreaanse autobouwer de tweede generatie van het populaire model. Helaas is de nieuwe Kona er niet overal op vooruit gegaan.

De meest opvallende veranderingen van de nieuwe Hyundai Kona Electric zijn te vinden aan de buitenkant. Zo zijn de ontwerpers druk geweest met stylen van de lampen. De tweede generatie gaat met de trend mee en kent nu doorlopende ledstrips aan zowel de voor- als achterkant van de wagen. Daarmee krijgt de auto een futuristische look. De achterlichtunits zitten, net als bij de eerste generatie, in de spatborden verwerkt. Ditmaal echter iets minder subtiel.

Geen volwaardige N-versie van de nieuwe Kona

Het subtiele dat zijn voorganger had, is er sowieso een beetje vanaf. Dat geldt helemaal voor de N-Line-variant. Dit model komt met agressievere bumpers, sportievere velgen en glimmende uitlaatpijpen. Zuid-Koreanen kunnen er zelfs voor kiezen een uitgesproken dakspoiler te laten plaatsen.

Nu we het toch over de N-Line-versie hebben, dit is één van de vier varianten waarin de nieuwe Kona te krijgen zal zijn. Hyundai levert de Kona ook als mild-hybrid, waar net als in de N-Line-variant een verbrandingsmotor het zware werk doet. We hoeven voorlopig echter geen volwaardige N-versie te verwachten.

Hyundai Kona Electric
De N-Line-versie van de nieuwe Hyundai Kona.

Dat maakt ook niet uit, want de meesten turen toch in de richting van HEV en de volledig elektrische variant. Dat verwacht de fabrikant zelf ook, want van de 510.000 Kona’s die Hyundai tot nu toe heeft verkocht, is maar liefst 40% elektrisch.

De vorige Kona was, zeker qua range, geen verkeerde keuze. Met de eerste generatie elektrische Kona kwam je 484 kilometer ver. Wie verwacht dat deze nieuwe versie daar een schepje bovenop doet, komt bedrogen uit. De nieuwe Kona Electric komt met zijn 65kWh-accu slechts zes kilometer verder. Dat lijkt vooralsnog dan ook het enige duidelijke minpunt te zijn.

Hyundai Kona Electric

Daar moet wel bij gezegd worden dat een WLTP-range van 490 kilometer niet mis is voor een auto in zijn segment. Bovendien moet de nieuwe Hyundai Kona Electric betaalbaar blijven, en dus is er minder budget om de range verder uit te breiden. Wil je een groter bereik? Dan past de Ioniq 6 misschien beter bij je.

Meer beenruimte in de nieuwe Hyundai Kona Electric

De populaire B-segmenter is groter geworden. Hij kruipt dan ook meer en meer richting het C-segment. Deze tweede generatie is in alle dimensies wat gegroeid. Vooral het feit dat de auto 15 centimeter langer is geworden, biedt passagiers op de achterbank 77 millimeter meer beenruimte, en dat is merkbaar. Voorin geniet men vooral van veel nieuwe veiligheidsfeatures, twee 12,3-inch schermen en een stevig opgefrist design.

Hyundai Kona Electric
Het interieur van de nieuwe Hyundai Kona Electric.

Het prijskaartje van de nieuwe Hyundai Kona Electric wordt binnenkort bekend gemaakt. Gezien de tweede generatie Kona wederom veel componenten deelt met de elektrische Kia Niro, is een vergelijkbare vanafprijs van zo’n 45.000 euro te verwachten. De nieuwe Kona is vanaf de tweede helft van 2023 leverbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.