Coen Grutters
Coen Grutters Extra 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

McLaren viert 60-jarig bestaan met gave LEGO-set

McLaren bestaat zestig jaar en dat moet gevierd worden. LEGO hangt de slingers op in de vorm van deze mooie speelgoedset met maar liefst twéé iconische McLarens.

Het gaat om de McLaren Solus GT en een uiterst zeldzame versie van de de McLaren F1, de F1 LM. In de echte wereld is de Solus GT een eenzitter met 840 pk. Dit vermogen haalt de hypercar niet uit de 3,8-liter V8 die we van McLaren gewend zijn, maar uit een heuse 5,2-liter V10.

McLaren Solus GT en F1 LM

De auto werd in eerste instantie ontwikkeld als conceptauto in een videospel. Vorig jaar bleek dat McLaren 25 real-life Solus GT’s gaat bouwen. Maar zo onbereikbaar als het echte model is, zo bereikbaar is de LEGO-variant.

McLaren Lego
(Afbeelding: LEGO)

In de LEGO-doos zit niet alleen de McLaren Solus GT, maar ook de befaamde F1 LM uit 1995. Dit model is nog zeldzamer dan de Solus GT, gezien er slechts vijf exemplaren van zijn gebouwd. Deze zeldzaamheden honoreren de vijf McLaren F1 GTR’s die in 1995 de 24 uur van Le Mans wonnen.

Sterkste productieauto van 1995

Achterin de F1 LM ligt een 6,1-liter V12 van BMW. Het Britse merk wist hier een huiveringwekkend vermogen van 680 pk en 705 Nm koppel uit te knijpen. Daarmee was het de sterkste productieauto van 1995. Bizarre cijfers voor die tijd. Ter vergelijking: de V12 in een Ferrari F50 uit hetzelfde jaar levert 520 pk.

Harde crash gefilmd: Nederlander en Belg rijden Ferrari’s total loss

Die brute kracht moet je met de handgeschakelde zesbak goed in bedwang houden. Om al dit vermogen enigszins gecontroleerd over te brengen op de weg, zijn 345 millimeter brede wielen op de achteras gemonteerd.

Prijs van de McLaren LEGO-set

Twee uiterst zeldzame wagens, waarmee je nu door je eigen LEGO-land kan scheuren. De set telt 581 steentjes en is de nieuwste aanwinst van LEGO’s zogeheten Speed Champions-reeks. In dat opzicht maar goed dat McLarens huidige Formule 1-auto niet in de doos zit. De McLaren LEGO-set is nu te koop voor 45 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.