Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 27 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Wordt de Kia Niro weer de bestverkochte auto van Nederland?

De Kia Niro is er wederom als EV, hybride en plug-in hybride. Kan hij daarmee voor het derde jaar op rij de bestverkochte auto van Nederland worden?

Wederom heeft Kia ervoor gekozen om in het C-crossover segment een gedeeld platform te gebruiken voor alle aandrijfvormen. Geen apart volledig elektrische architectuur zoals bijvoorbeeld Volkswagen gebruikt voor de ID.3, maar alles in één. Deze aanpak heeft er mede voor gezorgd dat de Kia Niro in 2020 en 2021 Nederlands populairste auto is geworden. De EV en hybride hebben in dat succes een even groot aandeel gehad, de PHEV werd hier wat minder vaak verkocht. De EV is er straks al vanaf iets minder dan 40.000 euro, terwijl een compleet aangeklede richting de 48.000 gaat.

EV6

De nieuwe Kia Niro is in alle richtingen wat gegroeid en heeft designtechnisch alle banden met zijn voorganger verbroken. Het nieuwe model oogt een beetje apart, maar wel fris. Met de vrijstaande C-stijlen (eventueel in contrastkleur) als in het oog springend detail. Het interieur is even strak en origineel van vorm. Met een kwaliteitsbeleving die bepaald niet tegenvalt. Componenten zoals het stuurwiel en de infotainmentvoorzieningen zijn overgenomen van z’n grote broer: de Kia EV6.

Minder revolutionair

De aandrijflijn van de Kia Niro is minder revolutionair dan de rest van de auto. Dezelfde 204 pk sterke elektromotor drijft de voorwielen aan, maar voortaan met minder koppel om de voorbanden niet te overbelasten. Alsnog sprint hij binnen 8 seconden naar de 100 km/h. Het accupakket meet 64,8 kW, wat iets meer is dan bij het uitgaande model. Goed voor een actieradius van 463 kilometer, waarvan we uit ervaring weten dat daar nog behoorlijk wat van overblijft in de realiteit. Het snelladen valt met maximaal 70 kW nog steeds een beetje tegen. In de video waarin we rijden met een pre-productie prototype gaan we wat dieper in op het rijden en de voor- en nadelen van Kia’s nieuwste aanwinst. Dus kijk ‘m als je wil weten of deze Kia Niro de successtory kan voortzetten, of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.