Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 30 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Honda Civic Type-R zijn astronomische prijs tóch waard is

Velen zullen de Civic-modelreeks associëren met voordelige boodschappenautootjes, maar de nieuwe Honda Civic Type-R kost liefst 78.980 euro. Na uitgebreid testwerk op en rond het Portugese oud-Formule 1 circuit Estoril, kunnen we inmiddels volmondig bevestigen dat deze super-Civic zijn prijs helemaal waard is.

Om te beginnen kun je als liefhebber vrijwel nergens anders meer terecht als je op zoek bent naar een voorwielaangedreven sporthatch met verbrandingsmotor én handgeschakelde versnellingsbak. Honda heeft min of meer het rijk alleen. Ten tweede zijn de Japanners tot het uiterste gegaan om deze, vermoedelijk laatste versie een waardig afscheid te gunnen.

Honda Civic Type R nog steeds met tweeliter turbomotor

De basis is niet radicaal gewijzigd ten opzichte van de vorige Honda Civic Type R. Nog steeds een tweeliter turbomotor die via een handgeschakelde zesbak en een mechanisch sperdifferentieel de voorwielen aandrijft dus. Het vermogen is 329 pk, wat vanwege het partikelfilter precies één pk minder is dan de Japanse versie heeft.

2023 Honda Civic Type R unveil
(Afbeelding: Honda)

Het koppel bedraagt een royale 420 Nm. Brembo remmen, een aerodynamica pakket dat bij 200 km/h bijna 90 kilo neerwaartse druk genereert en modelspecifieke Michelin Pilot Sport 4S banden om lichtgewicht wielen, complementeren de aandrijflijn. De topsnelheid is 275 km/h, 0-100 is mogelijk in minder dan 5,5 seconden.

Stuur- en schakelgevoel van absoluut topniveau

De Type-R is echter altijd een auto geweest waarbij het niet draait om de naakte cijfertjes, maar om het totaalpakket. Een geheel dat groter is dan de som der delen doel vermoeden dus. Als geen ander weten ze bij Honda hoe je een berg onderdelen tot in de perfectie aan elkaar kunt smeden tot een volmaakt eindproduct. Daardoor zijn stuur- en schakelgevoel traditioneel van absoluut topniveau.

Janken moet! – Honda Accord Type-R – Peters Proefrit

Veel aandacht is uitgegaan aan het stijver maken van de carrosserie, het chassis en de stuurinstallatie, zodat je tot in detail aanvoelt wat er onder je gebeurt. Het grote voordeel daarvan is dat vering en demping zelf niet beenhard te hoeven worden afgesteld om toch tot een vertrouwenwekkend weggedrag te komen.

Op straat en het circuit de limiet opzoeken

Zodoende blijft de Type-R prima dagelijks inzetbaar, maar kun je je als amateur geen fijner instrument wensen om op straat of circuit de limiet op te zoeken. Dat hebben we namens jullie gedaan op de mooie omloop van Estoril, waarvan je het resultaat in de video kunt bekijken.

Honda trekt na zes jaar de stekker uit deze verkoopflop

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.