Remco Slump
Remco Slump Nieuws 30 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

En dat is stekker-stationwagon nummer twee: de Opel Astra Electric

Waarom nummer twee? Omdat Peugeot twee maanden geleden al de e-308 SW voorstelde. En daarmee begint het segment van de stationwagons met stekker eindelijk een beetje body te krijgen. Want de enige betaalbare batterij-break op dit moment is de MG 5. Begin volgend jaar komt daar de Opel Astra Electric bij.

Maar laten we ons niet te veel richten op de stationwagon. De Opel Astra Electric komt natuurlijk ook gewoon als hatchback op de markt. Opel-baas Florian Huettl is er in ieder geval (iets te) enthousiast over, want hij noemt de kersverse Astra Electric een “echte pionier”.

Opel Astra Electric met opgewaardeerde Stellantis-aandrijflijn

Die woorden zouden wij niet hebben gekozen voor een auto met dezelfde aandrijflijn als de DS 3 Crossback E-Tense, Opel Corsa-e, Opel Mokka-e, Peugeot e-208, Peugeot e-2008 en Peugeot e-308.

Opel Astra Electric
(Afbeelding: Opel)

Het is de bekende van Stellantis in recent opgewaardeerde vorm, met een 156 pk en 270 Nm leverende elektromotor en een 54 kWh-batterij.

Officiële WLTP-actieradius van maximaal 416 kilometer

Opmerkelijk is dat Opel twee cijfers communiceert voor het gemiddelde energieverbruik: 12,7 kWh/100 km en het officiële WLTP-getal 14,9 kWh/100 km. Die eerste zal in de stad gelden, want in de dagelijkse praktijk komen elektrische auto’s over het algemeen niet onder hun opgegeven WLTP-verbruik. Vaak zitten ze er juist boven.

Opel Astra Electric
(Afbeelding: Opel)

Toch, als je goed anticipeert en je aan de snelheid houdt, moet een actieradius van maximaal 416 kilometer mogelijk zijn. Heb je meer kilometers voor de boeg, dan kun je stoppen bij een snellader, waar de Astra Electric een snelheid van 100 kW aantikt. En dat is niet opzienbarend. In het ideale geval zou de batterij na ongeveer een half uur weer 80 procent vol moeten zitten.

Batterij onder de wagenbodem neemt wat bagageruimte in

Doordat de batterij van de Opel Astra Electric onder de wagenbodem ligt, lever je wel wat bagageruimte in. De Sports Tourer met alleen een verbrandingsmotor slikt tussen de 598 en 1635 liter aan koffers, tassen en dozen. In de plug-in hybride en ook de Astra Electric blijft daar 516 – 1553 liter van over.

Opel Astra Electric
(Afbeelding: Opel)
Opel Astra Electric
(Afbeelding: Opel)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.