Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 9 dec 2022
Leestijd: 1 minuut

Waarom de Abarth 500X niet in productie mocht | Sjoerds Weetjes 325

Bij Nissan zag het management wel brood in een sportieve versie van de Juke onder het sportlabel Nismo. Abarth wilde dat idee volgen door een 500X van een trainingspak en een extra potente motor te voorzien. Waarom dat niet gebeurde, legt Sjoerd van Bilsen je uit in een aflevering van Sjoerds Weetjes.

Onlangs presenteerde Abarth zijn vierde model sinds de oprichting als merk onder Fiat-vleugels. Die 500e is tevens het eerste volledig elektrisch aangedreven Abarth-model. Hij volgt precies vijftien jaar na de allereerste Abarth van de huidige lichting. Dat eerste type was de Grande Punto, een lekkere gifkikker met een hardcore-karakter.

Alleen de Abarth 500 is nog leverbaar

Meteen in de slipstream van die hatchback kwam de olijke 500, die later ook als 500C werd uitgebracht. Weer later kwam de 124 Spider in het gamma. De 500 en 124 Spider waren heel logische keuzes, want hun gelijknamige voorvaderen kregen ook een Abarth-behandeling.

Deze Limited Edition Abarth is een ode aan een rally legende!

Van dat trio, waarbij we de 500 en 500C als één productlijn beschouwen, is alleen de 500-reeks overgebleven. Die 500 krijgt nu dus een vervolg in de vorm van de elektrische 500e, al blijven de benzinetypes vooralsnog leverbaar.

Waarom kwam de Abarth 500X er niet?

De Italianen planden halverwege het vorige decennium nóg een model. Hij zou de 500X van Fiat als basis krijgen, zoals alle Abarth-types een Fiat als uitgangspunt hebben. Hoe Abarth die 500X benaderde, legt Sjoerd uit in deze aflevering van Sjoerds Weetjes. Hij geeft aan in wat voor stadium de Abarth 500X was aanbeland en waarom de SUV er uiteindelijk niet kwam.

Benieuwd naar de nieuwe Abarth 500E?

Benieuwd naar de Abarth 500e? Klik dan hier voor de video over de eerste elektrisch aangedreven Abarth. Autovisie-redacteur Stijn Kuster praat je volledig bij over de nieuwste Abarth-telg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.