Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 14 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Brengt het elektrische GTX-label genoeg spanning? – Volkswagen ID.4 GTX – Review

Volkswagen start een nieuwe sportlabel onder de noemer GTX. Exclusief voor zijn elektrische modellen. Gaat dit net zo iconisch worden als het GTI-label? Aan de sterke ID.4 GTX de eervolle taak om een onuitwisbare eerste indruk te maken.

De Volkswagen ID.4 GTX levert 300 pk en heeft vierwielaandrijving om de ID.4 naar een hoger spanningsveld te brengen. Op de achteras is er de 204 pk en 310 Nm sterke synchroonmotor uit de gewone versie, maar in de neus is er een compactere asynchroonmotor met 109 pk en 162 Nm. Er is geen mechanisch verbinding tussen beide motoren en de elektronica regelt de part-time 4WD. Normaal gesproken heeft hij achterwielaandrijving, maar afhankelijk van het gripniveau, de gevraagde prestaties of de rijmodus springt de vooras bliksemsnel bij.

Waar de ID.4 GTX zich dus op technisch en performance vlak niet onderscheidt van de wellicht fraaier gelijnde Skoda Enyaq RS en Audi Q4 E-tron 50 Quattro, daar wijkt de ID.4 GTX wel af van de reguliere ID.4-types. In lijn met de GTI-versies binnen de Volkswagen-familie heeft ook de GTX honingraatelementen, die in dit geval ook de dagrijverlichting vormen. Daarnaast zijn de bumpers nieuw van de designafdeling gekomen. Ook de 3D LED-achterlichtcluster zijn vers getekend. De units vormen tezamen met de remlichten een X. Centraal op de achterklep prijkt de aanduiding GTX, maar dat logo heb je niet perse nodig om de GTX direct te herkennen. Een in hoogglans antraciet gekleurd dak en 21 inch wielen zijn standaard.

Sneller dan een Golf GTI

De extra aandrijfunit van de Volkswagen ID.4 GTX voegt 100 kg toe, waardoor hij ruim 2100 kg weegt. Met het accupakket van 77 kWh is een range van tussen de 350 en 450 kilometer realistisch, terwijl laden met maximaal 125 kW kan. Nog geen zaken waarmee de aandacht van de liefhebber wordt getrokken, maar met de sprintcijfers lukt dat wel. Vanuit stilstand naar 100 km/h suizen kan in 6,2 seconden, waarmee hij een Golf GTI net voor blijft. Aansprekende cijfers op papier, maar hoe is het in de praktijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.