Stijn Kuster
Stijn Kuster Uw garage 12 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Uw Garage: Volkswagen Kever Baja Bug met daktent

Op afstand een auto kopen die in de basis uit 1964 komt om daar duizenden kilometers mee door Australië te rijden. Roy Spinder droomde ervan en durfde het aan! Hij kocht een Volkswagen Kever Baja Bug.

Een Kever rijdt al slechter dan een gewone auto, maar dit bleek nog een stap erger. Hij is ook erg lawaaiig omdat de hele achterkant ontbreekt; je hoort al het geluid van buitenaf. Maar ik heb de Baja meegenomen en ben langs de kust naar het zuiden gereden.

Volkswagen Kever Baja Bug

Deze Volkswagen Baja heeft de Kever-basistechniek en dat is onderweg best een voordeel. Het is namelijk allemaal ontworpen om niet stuk te gaan en áls er iets stukgaat, is een ander onderdeel zo gevonden. De voorkant van de auto is eraf geslepen om een zo klein mogelijke overhang te hebben en het plaatwerk is daar van polyester. Het grootste deel van de achterkant is er ook af. Er zit nog wel een kapje op voor de regen en de motor is beschermd door een stalen kooi.

Volkswagen Kever Baja Bug
De Volkswagen Kever Baja Bug met daktent. (Afbeelding: Autovisie Magazine)

Hij is iets verhoogd door de torsieveren te verstellen en er zitten grotere wielen onder. De achterbank is eruit voor meer ruimte voor bagage en de koelbox en voor die box staat een extra accu voor het zonnepaneel. 

Op reis

In juni van dit jaar hebben we met drie Volkswagen Kevers weer een Alpen-toer gedaan en in augustus en september ben ik alleen op reis geweest. Omdat ik tijdens die reis in het oostelijk deel van Istanboel in Turkije heb gereden, ben ik nu in 22 landen en drie werelddelen geweest.

Volkswagen Kever Baja Bug

Tijdens die laatste trip raakte een wielremcilinder lek. Het is een enkel systeem, dus ik had gelijk geen druk meer. En dat in het slechtste land om pech te krijgen met een Volkswagen Kever: Albanië. Er is daar niets te krijgen voor deze auto. Die leiding heb ik dus doorgeknipt, omgevouwen en dichtgeslagen, zodat ik op drie wielen remdruk had. 

Uw Garage: Škoda 120L en de rest van Jeroen’s (Oostblok)verzameling

Deze Volkswagen Kever Baja Bug gaat na al die avonturen natuurlijk niet meer weg. Volgend jaar gaat ze weer op de boot naar Australië en ga ik de afgebroken reis overdoen. En misschien, als de mogelijkheid er is, blijf ik er wel… 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.