Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 19 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

De meest bekende Kever ter wereld staat de komende tijd in Amsterdam

Iedereen kent ‘m: Herbie, de witte Volkswagen Kever uit de legendarische films uit (voornamelijk) de vorige eeuw. De originele filmauto staat de komende maand in Move Amsterdam.

Met het startnummer 53, de rood-wit-blauwe streep en de gebroken witte kleur (Pearl White) is Herbie niet alleen de bekendste Volkswagen, maar ook een van de bekendste filmauto’s ooit. ‘The little car’ schitterde in 1968 in de film The Love Bug, waarin de antropomorfe auto bevriend raakt met een mislukte autohandelaar. De film bleek een succes en smaakte naar meer: later verschenen ook nog Herbie rides again (1974), Herbie goes to Monte Carlo (1977), Herbie goes Bananas (1980), The Love Bug (1997) en Herbie: Fully Loaded (2005).

Mobiliteit

Herbie staat de komende maand in Move Mobility Experience in Amsterdam. Het mobiliteitscentrum, gelegen aan het Stadionplein, staat dan in het teken van ‘Time to Move’. Alles draait om de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van mobiliteit. Verder nieuw in Move is het op schaal gemaakte circuit van Zandvoort, waar bezoekers met bestuurbare mini-raceauto’s overheen kunnen rijden. Wil je een bezoek brengen aan Move, vergeet dan niet te reserveren.

Overigens lijkt het vanzelfsprekend dat Herbie wordt geassocieerd met Volkswagen, maar toch is het dat niet helemaal. Natuurlijk, binnen een oogopslag weet iedereen dat Herbie een Kever is. Maar wist je dat er in alle films nooit is gerefereerd naar de naam van Volkswagen? Zelfs de naamsaanduiding Kever of Beetle zijn nooit genoemd. In de eerste Herbie-films ontbrak het VW-logo zelfs op de ‘motorkap’ (de motor ligt bij een Kever aan de achterzijde).

Sjoerds Weetjes

Maar de ‘Kever’ uit Herbie kent nog veel meer geheimen. Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen onthulde ze vorig jaar in een bijzondere aflevering van Sjoerds Weetjes, waar zelfs twee Herbies in de hoofdrol stonden. Zo legde hij onder andere uit hoe de auto zónder bestuurder kan rijden. Benieuwd naar het verhaal? Kijk de aflevering van Sjoerds Weetjes in onderstaande video!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.