Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 14 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom Toyota de naam Auris niet meer accepteerde | Sjoerds Weetjes 343

Nadat het Europese hoofdkantoor succesvol had aangestuurd op naamsveranderingen van Carina en Starlet, moest ook de Corolla-aanduiding wijken voor een nieuwe roepnaam. Een dikke 15 jaar geleden werd Corolla afgelost door Auris. Maar anders dan de Yaris kwam Toyota terug op zijn besluit. Waarom? Dat legt Sjoerd van Bilsen je uit in deze aflevering van Sjoerds Weetjes.

De heren en dames op het Europese hoofdkantoor vonden het tijd worden voor een nieuwe typenaam voor zijn middenklasser. Corolla draaide immers al vier decennia mee, zo beargumenteerde men.

Een nieuwe type-aanduiding voor de Toyota Corolla

En dus werd er uitgekeken naar een andere aanduiding voor de Europese markt. Gekozen werd voor Auris. Net als Yaris en Avensis eindigt de naam op ís’. Daarnaast staat Toyota Auris in het Latijn voor goud. In 2006 verscheen de eerste generatie en ook de editie erna kwam er onder diezelfde naam.

Voor de derde generatie, zoals we die vandaag de dag kennen, stond ook de aanduiding Auris gepland. Toch, wie in het straatbeeld kijkt, ziet dat de naam Auris nergens is terug te vinden voor de elfde generatie sinds 1966. Op de website van de fabrikant prijkt ook geen Auris-benaming. Wél Corolla, al was die aanduiding in Europa nooit echt verdwenen aangezien Corolla voor de sedan-variant onveranderd werd gebruikt.

Toch geen Auris

De naam Corolla prijkt dus weer op Toyota’s middenklasser. Waar Auris voor staat, heb je al kunnen lezen. Maar wat betekent Corolla? De Corolla is de ring van bloemblaadjes rond het centrale deel van een bloem. Je kunt dat ook de kroon van de bloem noemen. Wetende dat het model na de Crown (kroon) en Corona (kleine kroon) kwam, is het een logische naam. Vanwege de naamgeving is het ontwerp van de wieldop op de eerste generatie Corolla in de vorm van een bloem. Een grappig detail.

Waarom je geen Toyota bZ4X wilt hebben als het koud is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.