Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 7 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Topsnelheid en 0-200 km/h – Hoe snel is de Tesla Model X Plaid écht?

De Tesla Model X Plaid is snel. Heel erg snel! Op de sprint van stilstand naar 100 km/h is hij sneller dan een McLaren 720S en Ferrari 488 Pista. Presteren doet-ie makkelijk, al merk je op de autobahn wel dat-ie na een tijd vermogen begint te verliezen.

Dik een jaar nadat de driemotorige Plaid-versies zijn toegevoegd aan de lineup van de Tesla Model S en Model X, zijn ze eindelijk in Europa gearriveerd om deze modellijnen een broodnodige verkoopimpuls te geven. Al moet je voor het genoegen wel een lieve som van € 140.995,- meenemen voor een Model S, en nog eens 4.000 euro extra voor een Tesla Model X.

Tesla Model X Plaid-topsnelheid op de autobahn

We gaan voor het gemak even voorbij aan het flink vernieuwde interieur met een veelbesproken ‘yoke’-stuurwiel (daarover lees je meer in Autovisie magazine), en schakelen gelijk door naar de dynamische prestaties. Want die liegen er met een gecombineerd vermogen van 1020 pk niet om!

Buiten het circuit is de enige plek om dergelijk vermogen fatsoenlijk in te kunnen zetten, het autobahn-netwerk van onze oosterburen. Daarom namen we de Tesla Model X Plaid in de ochtenduren mee die kant op, en gaven ‘m met een volgeladen accu flink de sporen.

Uitgescholden en geblokkeerd: Tesla-rijders worden massaal gepest

Op papier is de Model X begrensd op 260 km/h, maar de GPS-meter liet zien dat dit in werkelijkheid 266,3 km/h is. De snelheidsmeter in de auto geeft daarbij 270 km/h weer.

Ondanks de gigantische hoeveelheid vermogen die bij het rijden van deze snelheid door het elektrisch systeem gaat, bleek de Plaid maar weinig last te hebben van oververhitting. Het vermogen nam gaandeweg de Autobahn run voelbaar af, maar bleef ruimschoots op het niveau om keer op keer weer de topsnelheid aan te tikken én vast te houden.

Tesla Model X Plaid: acceleratie 0-200 km/h

Tenslotte hebben we de sprintcijfers geverifieerd. De opgegeven 0-100 km/h-tijd van 2,6 seconden konden we net niet evenaren, wat vermoedelijk te wijten is aan de lage buitentemperatuur waardoor het rubber van de sportbanden niet op de optimale bedrijfstemperatuur te krijgen is. Dat scheelt net dat beetje tractie wat je bij wegrijden vanuit stilstand nodig hebt om 1020 pk aan de grond te krijgen.

Tesla levert ein-de-lijk eerste Semi vrachtwagen af

Met een 0-200 tijd van 7,5 seconden, is de Model X Plaid auto’s als de Ferrari 488 Pista, Porsche 911 Turbo S en McLaren 720S evengoed te snel af. En dat in een zespersoons minibusje… We hopen spoedig onze hand te kunnen leggen op de Model S Plaid, die nog eens een pak sneller zou moeten zijn. Maar tot die tijd kun je je vermaken met onze opnamen van de topspeed run en 0-266 km/h sprint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.