Remco Slump
Remco Slump Nieuws 7 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom ook Audi niet meer in zelfrijdende auto’s gelooft

De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s heeft al 100 miljard dollar gekost en levert nog steeds weinig op. Beleggers hebben er steeds minder vertrouwen in en ook de techbedrijven zelf komen ervan terug. Audi ziet het bijvoorbeeld ook niet meer zitten.

Diverse media, waaronder de Duitse krant Handelsblatt en persbureau Reuters, melden dat het Artemis-project op het hakblok ligt. Het prestigeproject werd in 2020 aangekondigd en zou moeten uitmonden in een elektrische, grotendeels autonome luxelimousine voor Audi, Porsche en Bentley. Het eerste Artemis-model had in 2024 op de markt moeten verschijnen.

Porsche moest Audi 100 miljoen betalen

Begin dit jaar begonnen er echter scheurtjes te ontstaan in het prestigeproject van de Volkswagen Group. Porsche kondigde aan uit de samenwerking te stappen en moest daarvoor naar verluidt 100 miljoen euro aan Audi betalen ter compensatie. De fabrikant liet weten zijn eigen weg te willen kiezen op elektrogebied.

Breaking news – Audi heeft een nieuw logo! Min of meer, een soort van …

Zelfrijdende auto’s op Level 4 komen er niet

Het Artemis-project moest geavanceerde elektrische auto’s met Level 4-autonomiteit opleveren. Het is de ontwikkelaars echter niet gelukt om op dat laatste gebied vooruitgang te boeken. Daarom is de verwachting dat Volkswagen-topman Oliver Blume een streep door het project zet.

Volkswagen kampt met softwareproblemen

Zijn voorganger Herbert Diess moest afgelopen zomer het veld ruimen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanhoudende problemen bij de Volkswagen Group. De introductie van de ID.3 ging bijvoorbeeld allesbehalve soepel door ernstige software-issues. En ook bij Porsche worstelen ze daarmee. De Macan EV is vanwege problemen met de programmatuur uitgesteld naar 2024.

Waarom de gefacelifte Audi E-Tron zo’n verwarrende naam krijgt

Ontwikkeling nieuwe softwareplatforms

De Volkswagen Group zegt nog steeds in zelfrijdende auto’s te geloven, maar zeker in de komende acht jaar zullen we daar weinig van terugzien. De focus wordt verlegd naar het ontwikkelen van nieuwe softwareplatforms. Het gedoemde Artemis-project is niet helemaal weggegooid geld geweest, want elementen ervan zullen terugkomen in toekomstige Audi’s en Porsches.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.