Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Sjoerds Weetjes 17 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom Europa de Dodge Viper als Chrysler kreeg | Sjoerds Weetjes 335

Complimenteer een Amerikaan met zijn Chrysler Viper en hij zal raar opkijken dat je de rode muscle car een Chrysler noemt. Hij rijdt een Dodge. Vanwaar dat verschil? Dat legt Sjoerd van Bilsen je uit in een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes. Maar dat is niet alles!

De Viper, of de sportwagen nu over een Dodge- of Chrysler-benaming op de achterbumper beschikt, is een roadster met een geweldige ontstaansgeschiedenis. De Amerikaanse muscle car kwam niet uit de koker van de marketing- of verkoopgoeroes van de Chrysler Group. Nee, het idee kwam van het management dat zijn ontwerpafdeling op scherp wilde zetten.

Dat de Chrysler Viper kwam, is te danken aan het publiek

Dat de auto er uiteindelijk kwam, was te danken aan de publieke opinie over de open tweezitter. Hoe dat zit, legt Sjoerd je in deze aflevering van Sjoerds Weetjes uit. Hij legt ook uit wanneer het project groen licht kreeg en verklaart waarom het eerste rijdende prototype geen referentie was voor het productiemodel. Dat laatste gold ook voor het studiemodel, ook al lijkt de concept car en het productiemodel heel erg veel op elkaar.

Lamborghini en de Dodge Viper

Sjoerd geeft bovendien aan wat Lamborghini met de Viper te maken had, toont de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese specificatie en vertelt met enthousiasme waar de inspiratie voor het 4,45 meter lange en 1,12 meter hoge ontwerp vandaan kwam.

De in de video getoonde Chrysler (Dodge) Viper is een heel bijzonder exemplaar, maar dat laat Sjoerd uitvoerig aan je zien. Hij vertelt tevens waarom Amerikanen gek zijn op dit exemplaar. Maar zoals gewoonlijk met Sjoerd, vertelt hij nog veel meer interessante feitjes en weetjes over de rode Amerikaanse sportwagen.

Sjoerds Weetjes

Sjoerds Weetjes is een vaste videorubriek van Autovisie. Elke vrijdag ontleed Sjoerd een andere auto. De ene keer stelt hij een nieuw model exclusief aan je voor, zoals eerder de Ferrari Purosangue en Bugatti W16 Mistral, de andere keer vertelt hij het ontstaan van een specifieke auto, zoals de Chrysler Viper in deze video, of toont hij een opmerkelijke karaktereigenschap aan, zoals het bijvullen van de ruitensproeiervloeistof in de Alfa Romeo 4C. Elke vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering op Autovisie.nl en YouTube.

Nieuwe Dodge RAM 1500 REV gaat concurrentie aan met Cybertruck

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.