Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 13 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

In detail: Ferrari Purosangue, de volbloed | Sjoerds Weetjes 330

Nauwlettend hield Ferrari de ontwikkeling van de SUV in de gaten, maar tot een besluit om ook met zo’n Sports Utility Vehicle te komen, kwam het niet. Toch gaf de Italiaanse sportwagenbouwer in 2018 groen licht voor een nieuw carrosserieconcept, waarmee het de SUV-clientèle wil aanspreken. Het resultaat is de Ferrari Purosangue.

Onder de projectnaam P175 werd in 2018 gestart met de ontwikkeling van een voor Ferrari nieuw concept. De auto kreeg vier deuren, een hoge carrosserielijn en de grootste bodemspeling ooit voor een Ferrari.

Ferrari Purosangue betekent ‘volbloed’

Tijdens de ontwikkeling werd door de projectleider continu gehamerd op het feit dat het een echte Ferrari moest worden, een volbloed Ferrari. En zo kreeg de vierdeurs sportwagen de bijnaam ‘Purosangue, Italiaans voor volbloed. Dat het uiteindelijk de definitieve naam werd, is een mooi vervolg daarop.

Nooit eerder een vierdeurs Ferrari

Ferrari bouwt voor de eerste maal een sportwagen met hoge daklijn en vier deuren. Naar een vierdeurs Ferrari is eerder gekeken, maar door Enzo Ferrari naar de prullenbak verwezen. Hij gaf aan dat zijn fabriek nooit een vierdeursmodel zou bouwen. Maar het hedendaagse management breekt met die belofte.

Geen trekhaak? Waarom niet?

Waarom? Dat legt Sjoerd van Bilsen je uit in deze nieuwe aflevering over de Ferrari Purosangue. Hij stelt als eerste in de Benelux de nieuwkomer uitvoerig aan je voor. Naast het antwoord op de vraag waarom een vierdeurs-Ferrari nu wél kan, beantwoordt hij vragen over het design van de crossover, de keuze voor vier zitplaatsen, het principe van de Welcome Doors en de aandrijflijn. Hij geeft ook aan waarom je geen trekhaak hoeft te verwachten, evenmin een dakkoffer. Sjoerd legt ook de nadruk op het vierwielaandrijfsysteem, aangezien de aandrijfkrachten niet standaard via de vier wielen het asfalt bereiken.

Designmodel met top van 40 km/h

Ferrari laat de Purosangue momenteel een toer door de Benelux maken. Het betreft een designmodel, dat in een vroeg productiestadium is vervaardigd. Met de auto kan nog niet gereden worden. Hij haalt net 40 km/h. Toch is de getoonde Purosangue representatief voor de uiteindelijk auto.

Purosangue-kopers moeten geduld hebben

De definitieve Ferrari Purosangue wordt vanaf het tweede kwartaal van 2023 uitgeleverd. Ferrari zal de bouw van het model langzaam opvoeren, al zit er een restrictie op van 20 procent van de totaalverkoop. Vanwege de enorme populariteit gunt Ferrari zijn trouwe klanten de eerste exemplaren. Nieuwe klanten moeten daarom even geduld hebben. In deze video krijg je in ieder geval de Purosangue uitvoerig te zien en uiteraard hoor je alle details hier.

Sjoerds Weetjes is een vaste videorubriek van Autovisie. Elke vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering op Autovisie.nl en op Youtube.com/autovisie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.