Stijn Kuster
Stijn Kuster Sjoerds Weetjes 20 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

De lange weg van de Toyota MR-2 | Sjoerds Weetjes 331

De productie-aantallen van de Toyota-modellen Sports 800 en 2000 GT maken de twee sportwagens vandaag de dag zeer exclusief, maar het management van de Japanse autobouwer kon er zeker nooit tevreden mee zijn.

Toch gaf het management van Toyota opdracht een nieuwe sportwagen uit te brengen. Dat derde model verscheen in 1984 en heette MR-2.

De MR2 is anders dan alle andere Toyota’s

Dat de directie van Toyota na de 3.431 exemplaren van de Sports 800 en de 351 stuks van de 2000 GT tóch toekomst in een sportwagen van het eigen merk zag, toont mogelijk het doorzettingsvermogen van de Japanse fabrikant aan, want commercieel is het duo zeker niet succesvol geweest. Toch koos de autobouwer er voor de volgende sportwagen voor om een radicaal andere denkwijze er op na te houden.

Niet alleen ontwikkelde het merk een tweezits sportcoupé, de Toyota MR-2 kreeg tegen de trend in achterwielaandrijving, beschikte over twee zitplaatsen en werd opgebouwd volgens het middenmotorconcept. Anders dan alle andere Toyota-modellen die tot dat moment waren uitgebracht dus. Door slim te werk te gaan, konden veel onderdelen voor meerdere modellen worden ontwikkeld.

Ontwikkeling Toyota MR-2

De totale ontwikkeling van de Toyota MR-2 gedoopte middenmotorsportwagen duurde zo’n 4,5 jaar. Het was een traject dat niet zonder slag of stoot ging, zoals je in deze nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes hoort. Sjoerd van Bilsen neemt je mee terug in de tijd en loopt door de complete ontwikkeling van de MR-2. Hij start in de jaren 70 om vervolgens naar 1979 te reizen.

Deze occasion wil je: Toyota MR 2, tweezitter met supercartrekjes

De tijdcapsule landt weer in 1984, het moment dat Toyota het doek van de 3,92 meter lange sportwagen trekt. Ben je nu benieuwd naar het eindresultaat van de eerste generatie MR-2, kijk dan ook de eerdere aflevering van Peters Proefrit, waarin Autovisie-testredacteur Peter Hilhorst een exemplaar mee naar buiten neemt.

Sjoerds Weetjes

Sjoerds Weetjes is een vaste videorubriek van Autovisie. Elke week belicht Sjoerd van Bilsen een specifiek model of item. Op geheel eigenwijze presenteerde Sjoerd zo al een unieke picnic-set van Rolls-Royce, laat hij zien hoe auto’s worden gecamoufleerd of onthulde hij geheime studiemodellen van Bugatti. Elke vrijdag een nieuwe onthullende aflevering op Autovisie.nl en YouTube.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.