Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 20 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Hierdoor mag Nio in Duitsland even geen reclames meer maken

Groot nieuws in Duitsland, want daar heeft Audi een rechtszaak van het Chinese Nio gewonnen. Het resultaat: een boete, een verbod op advertenties en mogelijk zelfs meer.

Even terug naar waar die rechtszaak nou eigenlijk over gaat. Het gedonder startte namelijk een jaar geleden al. Audi klaagde destijds Nio aan vanwege de benaming voor diens modellen. Zie, Nio levert namelijk auto’s als de ES6 en ES8. Dat zijn volledig elektrische SUV’s, maar met die benaming is Audi niet zo blij.

S6 en S8

Volgens de Duitse fabrikant zijn die benamingen namelijk bijna identiek aan de namen die het zelf op diens auto’s plakt. Het gaat om de S6 en S8, de sportievere versie van de A6 en A8. Audi besloot Nio daarom vorig jaar aan te klagen.

Nio ES8.

En inderdaad: volgens de Duitse rechtbank lijken de Nio-benamingen te veel op die van Audi. Hoewel de rechter aangeeft dat de type-aanduiding ES6 van Nio wel wezenlijk anders is dan de type-aanduiding S6 van Audi, vindt het de toevoeging van de letter ‘E’ niet voldoende.

Toevoeging E

Mensen zouden de ES6 kunnen zien als de elektrische variant van de Audi S6. De letter ‘E’ wordt door tal van fabrikanten immers gebruikt om aan te geven dat het om een auto met elektrische aandrijflijn gaat. Het zou volgens de rechter dus mogelijk zijn dat de klanten denken dat zowel de ES6 als de S6 van dezelfde fabrikant zijn.

Audi eist naamsverandering Nio-modellen

Goed, Audi wint deze zaak dus, al gaat Nio nog wel in hoger beroep. Wat hangt de Chinezen boven het hoofd? Ten eerste gaat het om een boete van 250.000 euro, of een gevangenisstraf van zes maanden voor de Duitse directeur van de Chinese autofabrikant. In de tussentijd mag Nio in Duitsland geen reclame meer maken voor diens ES6 en ES8.

EL7

Als Nio de zaak definitief verliest, lijkt het erop dat het diens modellen een andere naam gaat geven. Waarschijnlijk kiest het voor de namen EL6 en EL8. De ES7 die het in China verkoopt, doopte het kort voor de Europese introductie al snel om tot EL7 om een conflict met Audi te voorkomen.

Audi zelf is uiteraard blij met het oordeel van de rechter. “Het vonnis bevestigt dat de betwiste modelaanduidingen inbreuk maken op de merkrechten van Audi. Veel van onze modellen hebben een iconisch karakter – voor ons en voor onze klanten. Dat geldt ook en vooral voor onze sportieve S-modellen”, zo laat het merk weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.