Autovisie
Autovisie Nieuws 20 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Audi eist naamsverandering Nio-modellen

Na onder andere Volvo en Infiniti heeft de juridische afdeling van Audi nu een geschil met Nio. Het gaat over het gebruik van door Audi gedeponeerde benamingen van zijn modellen.

Audi is niet echt gelukkig met de naamkeuze van Nio voor zijn auto’s. De Chinezen kiezen voor onder andere ES6 en ES8 en bij Audi vindt men die aanduidingen teveel op respectievelijk S6 en S8 lijken. Vandaar dat de Duitsers de Chinezen voor het schenden van de handelsmerkrechten aanklagen.

Nio ES8

ES6 en S6, ES8 en S8

Je kunt het als rijkelijk laat noemen, want Nio liet twee jaar terug al weten hoe het zijn modellen gaat noemen. De wagens waren op dat moment nog niet in Europa leverbaar. Maar nu de elektro-auto’s vanuit China onderweg zijn naar onder andere Duitsland, vindt Audi het welletjes. Nio wordt keihard aangepakt door Audi. Laatstgenoemde heeft een rechtszaak aangespannen bij een rechtbank in München. De focus binnen de zaak ligt op de aanduidingen ES6 en ES8. Audi verkoopt al jaren de sportieve telgen van de A6 en A8 onder achtereenvolgens de naam S6 en S8. De Duitsers vinden de aanduidingen teveel op elkaar lijken. Vandaar dat de Volkswagen-dochter eist dat Nio met andere naamplaatjes komt.

Nieuwe SUV van Nio is óók een bioscoop

Logo’s uit voorzorg verwijderd

“Zoals veel succesvolle bedrijven, is Audi altijd voorzichtig om haar handelsmerkrechten volledig te beschermen”, bevestigde een woordvoerder van het bedrijf de procedure tegenover het Duitse Handelsblatt. De tegenstander koos modelnamen voor de Europese markt “die naar onze mening merken van Audi schenden”. De wettelijke verduidelijking van de zaak is nog steeds in behandeling, dus Audi wilde geen verdere details geven. Navraag door Handelsblatt bij Nio leverde de reactie op: “We geven geen commentaar op een lopende zaak.” Ondanks dat Audi nog niet in het gelijk is gesteld, is Nio voorzichtig met het gebruik van zijn aanduidingen. Het merk heeft voor de zekerheid de logo’s van de modellen verwijderd.

Nio ES7

De auto’s van Nio zijn reeds in Noorwegen verkrijgbaar. Later volgen de andere Scandinavische landen, alsmede de Nederlandse markt.

Video: autonamen die uiteindelijk niet mochten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.