Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Review 11 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Kan een Toyota RAV4 echt sportief zijn? Dit is de GR Sport!

De T van Toyota staat niet alleen voor techniek, maar zeker ook voor tegendraads. In een tijd waarin het alleen nog maar gaat over elektrische auto’s, gaan de Japanners stug door met hybrides maken en bereiden ze heel smakelijke sportuitvoeringen. Is de RAV4 GR Sport er ook een?

Onze RAV4 GR Sport blijft onaangedaan op koers naar het eiland Junkön dat voor ons ligt. Alleen op de display voor je neus zie je aan de oplichtende wielen in de graphics hoe hij zijn aandrijving verdeelt. De ijsweg is niet glad maar ruig, met regelmatig wat ‘bevroren’ golven. De RAV4 strijkt ze grotendeels glad, want hij is door zijn sportlabel niet hardcore geworden.

Toyota RAV4 GR Sport geen echte Gazoo Racing

Geen verrassing, want hoe extreem en spectaculair de Yaris GR en de GR86 als vaandeldragers van Gazoo Racing ook mogen zijn, deze RAV4 moet als GR Sport ‘gewoon’ aan het werk. Als allrounder en gezinsauto, welteverstaan. De grote SUV die tussen de Corolla Cross en de Highlander de linie van het Toyota-offensief sluit, is wereldwijd overigens het populairste model. Er zijn er sinds 1994 volgens Toyota meer dan 10 miljoen van verkocht en nog steeds vecht hij om de hoogste de eer in zijn segment. Allemaal niet verbazend, want deze veteraan draagt menig onderscheiding. Zo incasseerde hij al eens de titel van meest betrouwbare SUV.

Toyota RAV4 GR Sport
(Afbeelding: Toyota)

Hij is 4,60 meter lang, dik 1,85 meter breed en 1,685 m hoog. De bagageruimte is royaal met een inhoud van 580 liter. Zijn gewicht? Als normale hybride weegt hij 1655 kg, als PHEV komt daar 275 kg bij. Zet je hem in als trekker, dan kun je achter de hybride bijna zijn eigen gewicht voorttrekken, namelijk 1650 kg. De plug-in haalt dat niet, maar heeft nog altijd een bruikbaar trekvermogen van 1500 kg ‘geremd’.

Zes maanden straf? – Afscheid duurtest Toyota Aygo X

Nu we hem in het barre noorden mogen testen, zijn de terreinkwaliteiten van papieren waarden getransformeerd in praktisch bruikbare eigenschappen. De maximum doorwaaddiepte van 50 cm is redelijk, net als de minimale grondspeling van 18,5 centimeter. Ook zijn vierwielaandrijvingsysteem is redelijk. Het is AWD-i gedoopt en aangevuld met een Trail-programma dat de software maximaal inzet om met de bestaande hardware grip te houden op offroad-omstandigheden. Een lage gearing of sperren zoek je tevergeefs op deze RAV4, maar dit topmodel van de reeks moet dan ook met sportieve looks vooral de mamma’s en de pappa’s verleiden.

Hobbysporter met fancy uitrusting

De RAV4 GR Sport is een beetje als de hobbysporter met een te fancy uitrusting: de professionele uitstraling belooft meer dan hij als gewone jongen presteert. Over prestaties gesproken: die zijn niet toegenomen, want daar was niets mis mee. Ze halen allebei 180 km/h, maar de PHEV sprint in 6 tellen vanuit stilstand naar 100 km/h, de hybride doet het in een nog altijd snelle tijd van 8,4 seconden.

Toyota RAV4 GR Sport
(Afbeelding: Toyota)

Met de vermogens van de beproefde hybride-aandrijflijnen is ook niets mis. De PHEV heeft 306 pk verzameld vermogen, de hybride nog altijd 222 pk. Genoeg voor de GR Sport-uitvoering om zich als topversie te manifesteren. Dat zie je aan zijn wielen, sportievere voor- en achterbumper, luchtinlaten en zijn GR-onderscheidingen. In de prijslijst laat hij zien dat het wel een designpak is, want hij is de duurste Toyota RAV4 met een geschatte vanafprijs van 63 mille en daarvoor moet je 3500 euro optellen bij de PHEV.

Opel Astra GSe: Waarom dit niet de nieuwe liefhebbersauto is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.