Stijn Kuster
Stijn Kuster Review 24 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Nu al de leukste auto van 2023? Alpine A110 R

De Alpine A110 kennen we al als één van de, zo niet dé leukste sportauto van het moment. De R – voor Radicale – zou met een nog lager gewicht en meer focus op circuitprestaties best eens de liefhebbersauto van 2023 kunnen worden.

De A110 is na de productiestop van de Lotus Elise en Exige de laatst overgebleven sportwagen in z’n soort. Compact, licht en puur op rijplezier gefocust. Het basismodel heeft een opvallend zachte setup waardoor hij zich als een rallyauto in ’t rond laat smijten, de A110 S is met een iets stugger onderstel alweer wat serieuzer.

Alpine A110 R, de leukste auto van 2023?

Nu is de A110 R aan de line-up toegevoegd voor degene die optimale circuitprestaties in een straatlegale auto zoeken. Net als in de A110 S bestaat de aandrijflijn uit een 1.8 liter turbo met 300 pk en een zevenversnellingsbak met dubbele koppeling.

Leukste auto van 2023, Alpina A110 R
De Alpine A110 R is misschien wel de leukste auto van 2023! (Afbeelding: Alpine)

Het prestatieniveau is niet verhoogd met extra vermogen, maar met een lager gewicht en een meer gefocust onderstel. Met dank aan diverse koolstofvezel onderdelen waaronder de wielen, motorkap en voorklep, plus allerlei andere besparingsmaatregelen is 34 kilo van de reeds erg lichte A110 geschrapt. Het totaalgewicht komt daarmee op 1082 kilo.

Een nieuwe achtervleugel

Het aerodynamicapakket is grondig op de schip gegaan met een nieuwe achtervleugel en een forse diffusor, om de achterkant van de auto steviger op de weg te leggen. Hierdoor hoeft hij niet langer op 260 km/h begrensd te worden en loopt hij door tot 285 km/h. De standaard A110 dempers zijn vervangen door een schroefset van Sachs, waarvan de demping met 20 klikjes naar eigen smaak kan worden ingesteld, alsmede de rijhoogte over een bereik van 20 millimeter.

Leukste auto van 2023, Alpina A110 R
De Alpine A110 R is misschien wel de leukste auto van 2023! (Afbeelding: Alpine)

De standaardband is een Michelin Pilot Sport Cup 2 semislick. De remmerij is onaangeroerd gebleven, maar de koeling is verbeterd om constante prestaties bij intensief gebruik te garanderen. Alpine verkoopt ook volbloed race- en rallyversies van de A110, dus deze R is nadrukkelijk niet als compromisloos circuitinstrument bedoeld. Er is voldoende geluidsisolatie achtergebleven om de R voor lange afstanden in te kunnen zetten. Ook biedt het onderstel ondanks een scherpere setup nog redelijk wat afrolcomfort.

Toch komt een van de leukste auto’s het beste tot zijn recht op het circuit, dus dat is waar we ‘m uit mochten proberen. Stap in voor een paar virtuele passagiersrondjes op de glooiende omloop van Jarama nabij Madrid, en dan weet je snel of je de vereiste 116.000 euro vast apart moet leggen of niet.

Renault 5 Alpine Turbo is een (duur) koopje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.