Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 25 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom Tesla meer dan 3 miljard euro investeert

Tesla werd in 2003 opgericht door Elon Musk en is inmiddels een gigantische speler op de markt van elektrische auto’s. Om dat ook te blijven investeert het bedrijf flink. Ditmaal gaat het om een bedrag van 3,3 miljard euro.

Het geld dat het bedrijf van Elon Musk investeert blijft in thuisland Amerika. Hoewel een groot deel van de productie nog in de VS plaatsvindt, worden er ook Tesla’s gebouwd in China.

Tesla investeert meer dan 3 miljard euro in fabrieken

Tesla investeert de 3,3 miljard euro in twee nieuwe fabrieken op een bestaand fabrieksterrein in Reno, in de Amerikaanse staat Nevada. Op de nieuwe locaties worden accu’s geproduceerd en rolt de Tesla Semi, de volledig elektrisch vrachtwagen, van de band.

Nederland, accufabriek. gigafactory
Het accupakket van een Tesla. (Afbeelding: Tesla)

Door de uitbreiding moet de vrachtwagen sneller uitgeleverd worden aan klanten wereldwijd. De accufabriek moet genoeg cellen produceren voor maximaal 2 miljoen auto’s per jaar.

Werkgelegenheid

De uitbreidingsplannen en investering van 3,3 miljard euro zijn volgens de Amerikaanse regering goed voor werkgelegenheid. “Dit creëert 3000 goedbetaalde banen in Nevada”, zo stelt Democraat Mitch Landrieu, een hooggeplaatste adviseur van het Witte Huis.

Tesla Semi, Loon, Elon Musk, Tesla, CEO
Tesla Semi. De volledig elektrische vrachtwagen van het merk. (Afbeelding: Tesla)

Daarbij ziet Amerika de investering van Tesla als een stap richting een milieuneutraler leven. “Het helpt Amerika het voortouw te nemen in schone energie en onze leveringszekerheid”, voegt Landrieu toe.

Zonsverduistering: Lightyear trekt stekker uit 0

De nieuwe fabrieken zijn niet de eerste in Nevada. In 2014 werd er al een Gigafactory geopend waar motoren, accu’s en oplaadsystemen worden gemaakt.

Video Tesla Model 3

Autovisie reed al meermaals met verschillende auto’s van Tesla, bijvoorbeeld de Model 3. De goedkoopste auto van het merk moest elektrisch rijden voor veel mensen bereikbaar maken – en doet dit inmiddels ook. In onderstaande video neemt redacteur Dries van den Elzen je mee in de Amerikaanse elektrosedan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.