Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 21 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Het wonder van 2021: de Porsche 992 911 GT3 – Review

Dat Porsche vandaag de dag nog een sportwagen met turboloze toerenmotor op de markt kan brengen, mag je gerust een klein wonder noemen. En dat Porsche Nederland ‘m voor een alleszins redelijke 236.200 euro kan aanbieden, net zo goed. Rijd en geniet mee met Dries van den Elzen in de gloednieuwe Porsche 992 911 GT3.

De makers van de nieuwe 911 GT3 waren meer tijd en geld kwijt aan het legaal maken van de motor, dan dat ze konden besteden aan het verbeteren ervan. Als basis diende de vierliter boxer zescilinder die twee jaar geleden debuteerde in de Speedster, het klapstuk van de vorige generatie 911. De eerste Porsche-productiemotor met voor elke cilinder een eigen gasklep om de verbranding nog nauwgezetter te kunnen controleren.

Duik in de prijslijst: Hoe duur kan een Porsche 911 GT3 zijn?

Enorme uitdaging

Inmiddels zijn de uitstootregels nog verder aangescherpt en bleek het een enorme uitdaging om de katalysatoren passend te maken en optimaal te laten functioneren. Daarna krijgen de uitlaatgassen zoals de regels voorschrijven ook nog met partikelfilters en een einddemper te maken voordat ze naar buiten mogen. Dat hij met een vermogen van 510 pk en 470 Nm alsnog 10 pk en 10 Nm meer te bieden heeft dan de voorganger, is net zo wonderlijk als het geluid dat hij voortbrengt als de toerennaald richting de 9000 jaagt.

Nieuwe Porsche 911 GT3 is wéér grensverleggend

Slechts een handvol pk’s extra dus, en toch een royale 17 seconden sneller op de Nordschleife dan de 991? Een seconde of zes à zeven daarvan mogen op conto van de Michelin Pilot Sport Cup R’s worden. Nog eens een seconde of 3 à 4 zijn te danken aan een compleet nieuwe voorwielophanging. Dat is voor de eerste keer in de 911-geschiedenis een constructie met dubbele draagarmen in plaats van McPhersons, afgeleid van de RSR-racewagen.

Snorkels

Blijven er nog een paar seconden over, waarvan de grondig herziene aerodynamica er tenminste een paar opsouperen. De subtiliteit is er inmiddels wel vanaf, maar dankzij die enorme achtervleugel en snorkels in de voorklep is de neerwaartse druk op het niveau van de laatste GT3 RS. Het gewicht van de 992 bracht niet extra’s, maar kostte ondanks het toegenomen formaat eveneens niets. Daarvoor was een tamelijk intensieve afvalronde nodig met deels koolstofvezel plaatwerk, superdun glas, gesmede wielen en een einddemper van flinterdun gesoldeerd staal.

Sportief zonder schreeuwen: Porsche 911 GT3 Touring keert terug

Het eindresultaat is in elk geval een nette 1435 kilo rijklaar, of zelfs 1418 kilo wanneer je opteert voor de handgeschakelde versie. Want zelfs die maakt ondanks een nog hogere uitstoot wederom zijn opwachting. Op het beruchte Bilster Berg Ring circuit en de mooie wegen daar omheen, hebben we allebei de versies uitgebreid kunnen proberen. En het was weer ouderwets genieten, nu het nog kan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.