Coen Grutters
Coen Grutters Video 1 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Polestar 4 zonder achterruit: goed concept of uitzichtloze frustratie?

Omwille van de aerodynamica en interieurruimte nam Polestar het gewaagde besluit de achterruit te schrappen bij Polestar 4. Een geslaagd concept of aanleiding tot uitzichtloze frustratie?

Hoewel de SUV-coupé zeer begeerlijk is, kent de carrosseriesoort een nadeel: hoofdruimte op de achterste zitrij is minimaal. Met de Polestar 4 denkt het Zweeds-Chinese merk een oplossing te hebben gevonden, maar daarvoor moest de achterruit het veld ruimen.

Ruimte op de achterbank van de Polestar 4

Polestar verplaatste de dikke crashstructuur die zich normaalgesproken boven de hoofden van de achterbankpassagiers bevindt naar achteren. En inderdaad, we hebben nu een vuistdikte aan hoofdruimte op de achterbank. Door de bijna 3 meter lange wielbasis schort het ook niet aan knieruimte. Helaas kunnen we onze voeten niet goed kwijt onder de voorstoelen. Buiten dat zitten we, mede te danken aan de optionele elektrisch kantelbare rugleuning, erg comfortabel achterin de Polestar 4.

Polestar 4 EV elektrische auto test review
(Afbeelding: Polestar)

Doordat de crashstructuur verhuisde, was er geen plaats meer voor een fatsoenlijke achterruit en dus besloot Polestar deze in zijn geheel weg te laten. Desondanks vindt voldoende licht een weg naar de achterbank. Dit is te danken aan de sfeerverlichting die achter de tweede zitrij langsloopt en het grote glazen dak waarmee de EV standaard is uitgerust.

Digitale binnenspiegel vergt gewenning

Hoewel de Polestar 4 dus zonder achterruit komt, wordt hij wel geleverd met een (multifunctionele) binnenspiegel. Buiten de passagiers op de achterbank, zie je enkel duisternis. Flip je een hendeltje aan de spiegel om, dan verschijnt plots een digitaal beeld van een cameraatje achterop de EV.

Polestar 4 EV elektrische auto test review
(Afbeelding: Polestar)

Hoewel een gewenningsperiode op zijn plaats is, zijn wij na de testrit van enkele uren nog niet overtuigd. Anders dan bij een traditionele spiegel, moet je je focus verleggen om goed te kunnen zien wat er achter je rijdt. Dit duurt slechts een split-second, maar zelfs dat is net te lang. Ook is het lastiger inschatten hoe ver objecten zich precies achter je bevinden. Positief is het zicht in het donker, waarbij de camera automatisch compenseert voor felle koplampen van achterliggers.

Twee totaal verschillende versies van de Polestar 4

De Polestar 4 komt met twee aandrijflijnen: als Single Motor, met een 272 pk sterke elektromotor op de achteras en als Dual Motor, die exact diezelfde motor ook op de vooras heeft. Deze vierwielaandrijver heeft exact twee keer zoveel vermogen als de versie met enkele motor. Daarmee is het vermogensverschil tussen beide varianten opmerkelijk groot.

Rijtest Polestar 3: een luxewagen en performance-SUV tegelijk?

Toch is meer vermogen niet per se beter, zo blijkt. Ja, de Dual Motor schiet nóg vlotter van zijn plek, maar dat trucje kennen we inmiddels wel van EV’s. Bij een rijdersauto, wat Polestar toch pretendeert te hebben gemaakt, gaat het om meer dan snelle sprinttijden.

Simpelere Single Motor blijkt speelser

Met zijn 2.355 kilogram (2.230 kilogram voor de Single Motor) is de Polestar 4 een zware jongen. Je merkt, met name bij het aanremmen en in scherpe bochten dat de schroefveer-dempercombinatie moeite heeft om het gewicht in bedwang te houden. Bij het uitaccelereren van bochten willen de 272 pk op de voorwielen zich soms iets te duidelijk kenbaar maken.

Polestar 4
Single Motor
Polestar 4
Dual Motor
Vermogen272 pk544 pk
Koppel343 Nm686 Nm
Acc. 0-100 km/h7,1 s.3,8 s.
Topsnelheid200 km/h200 km/h
Accupakket100 kWh100 kWh
Actieradius (WLTP)620 km590 km
Laden AC / DC22 kW / 200 kW22 kW / 200 kW
Gewicht2.230 kg2.355 kg
Trekgewicht1.500 kg2.000 kg
Basisprijs€64.800€72.800

Daarbij komt dat 544 pk eigenlijk als te veel aanvoelt voor de auto. Dat gevoel wordt versterkt als we aan boord van de mildere Single Motor stappen. Hij mag dan wel niet uitgerust zijn met actieve dempers, zoals de Dual Motor, maar met het beperktere vermogen (nog altijd ruim voldoende) lijkt deze versie beter in balans. Daarnaast heeft hij een prettigere vermogensafgifte, is hij speelser en wil hij in de juiste setting zelfs een beetje glijden over de achteras. Less is more, zo bewijst de Polestar 4.

Prijs van de Polestar 4

En dat is goed nieuws, want met een prijskaartje van 64.800 euro is deze achterwielaandrijver 8.000 euro goedkoper dan zijn vierwielaangedreven broer. Meer weten over de Polestar 4-prijzen? Bekijk dan hier onze Duik in de Prijslijst-rubriek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.