Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 2 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Peters Proefrit: Peugeot 205 Rallye

De Peugeot 205 Rallye was het betaalbare en gestripte alternatief voor de GTI’s. Die varianten van de 205 krijgen altijd de meeste aandacht, maar de Rallye-versie is minstens zo begeerlijk. In deze Peters Proefrit zie en hoor je waarom.

De Peugeot 205 Rallye was in 1988 het goedkopere alternatief voor de populaire GTI’s. De Rallye had geen luxe, nauwelijks geluidsisolatie, lichte 13-inch stalen wielen, hoekige spatbordverbreders, geen plastic paneel tussen de achterlichten en geen mistpitten om gewicht te besparen. Uiteindelijk woog hij 794 kg, waarmee hij bijna 40 kg lichter was dan de GTI 1.6 en ongeveer 70 kg lichter dan de GTI 1.9. En achtereenvolgens 7000 en 11.000 gulden goedkoper!

Brullen

Onder de motorkap van de Peugeot 205 Rallye een compacte viercilinder die door PSA in de gangbare modellen werd gebruikt. Om hem betaalbaar te houden. Het werd door Citroëns motortuner Danielson van de oorspronkelijke 1,1-liter opgeboord tot 1294 cm3. Daarnaast had de TU24-motor een scherpere nokkenas, grotere kleppen, dubbele Weber-carburateurs en een een ander inlaat- en uitlaatkanaal. Het blokje lag met Solex-carburateurs ook in de AX Sport. De handgeschakelde vijfbak van Peugeot kreeg een kortere eindoverbrenging om nog meer vergif te brengen in de 205 Rallye. Dat zit er bij dit exemplaar uit 1990 nog voldoende in. Koud en bij lage toeren sputtert hij wat, maar stookt hem goed warm en dan komt hij helemaal tot leven. Vooral boven 4000 toeren begint hij sportief te gorgelen onder de motorkap en te brullen uit de eindpijp.

Lichte kont

De Peugeot 205 Rallye vraagt toewijding om de snelheid eruit te persen, maar de voldoening is groot. De rode lijn begint bij 7000 toeren en hij raast er zelfs iets overeen. Het voelt als afranselen, maar hij loopt dan eigenlijk het lekkerst. De vijfbak schakelt met een fragiele pook, maar gaat ondanks lange slagen precies door de versnellingen. De pedalen vragen weinig kracht, terwijl de remmen zich goed laat doseren. De lichte kont beweegt suggestief tijdens het vertragen met het stuur niet recht, maar echt omkomen doet hij niet. Vervolgens is het insturen met de onbekrachtigde besturing. Rond de middenstand is er een klein dood punt, maar daarna doet hij alles goed. De neus reageert speels en scherp op de input en de oplopende krachten zijn goed te voelen in het stuurwiel.

Avontuur

Met de Peugeot 205 Rallye is het hard bochten inhoeken en eigenlijk direct vol op het gas er weer uit. Dan begint hij uiteindelijk over zijn voorwielen te smeren en de lijn wijder te maken. Dieper in te sturen om hem op koers te houden, maar in een lange doordraaier zal je even moeten liften om de bocht te halen. Je voelt vervolgens dat de achteras op avontuur wil, maar onder je vandaan springen doet hij niet zomaar. Zeker niet met goed warmgestookte achterbanden. En zo knal je gevoelsmatig met hoogst illegale snelheden over een polderweg om op de snelheidsmeter te zien dat je rijbewijs niet eens in gevaar is. Dat is de kracht van de 205 Rallye. Een sportieve dreumes met een reusachtige snelheidsbeleving.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.