Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Video 22 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Nissan Juke Hybrid – Broodnodige verkoopimpuls – Review

Om de Juke verkopen een boost te geven, wordt een semi-elektrische variant aan de line-up toegevoegd. Is het de juiste keuze? In deze video hoor je het antwoord!

Bekende aandrijflijn

Tot nu toe was de Juke louter verkrijgbaar met een 114 pk éénliter driecilinder die naar voorkeur met een handbak of automaat gecombineerd kon worden. In principe genoeg voor een auto van dit formaat, maar het kan natuurlijk altijd beter. Zoals met deze hybride aandrijflijn die zowel meer vermogen als een lager verbruik belooft. Het is niet verrassend dat de Juke Hybrid dezelfde aandrijflijn heeft als de Renault Captur E-Tech, wel dat hij pas twee jaar na de alliantiegenoot op de markt verschijnt.

Ter herinnering: het gaat om een tamelijk bijzondere combo van een natuurlijk ademende 1,6 liter viercilinder met 94 pk, een 49 pk elektromotor en een 20 pk starter-generator. Zij zijn met elkaar verbonden door een transmissie die twee versnellingen heeft voor de E-motor en vier voor de viercilinder. Een koppeling en synchromeshringen zijn overbodig omdat de elektromotoren altijd kunnen worden gebruikt voor wegrijden vanuit stilstand en het synchroniseren van de versnellingen. Er zijn diverse combinaties mogelijk om de drie motoren te gebruiken voor aandrijving of het opwekken van elektrische energie. Die energie kan vervolgens worden opgeslagen in een 1,2 kWh accupakket onder de vloer van de bagageruimte.

Goedkopere variant

Qua praktisch comfort lever je ten koste van de accu enkele tientallen liters bagageruimte in. En dat terwijl het al niet de ruimste B-segment cross-over van allemaal was. Als de Juke hybrid over een paar weken in Nederland arriveert, zal hij vermoedelijk een groot deel van de verkopen opeisen. Door de lage CO2-uitstoot kan Nissan hem namelijk 600 euro goedkoper in de markt zetten dan de conventionele versie met automaat. Het prijsverschil met de handbak is 1.800 euro in het nadeel van de Hybrid. Daar zit echter dus wel een automaat en hopelijk een lager praktijkverbruik bij inbegrepen.

Nissan Juke Hybrid

De hybride is vanaf het derde (en populairste) van vijf uitrustingsniveaus verkrijgbaar, voor 33.040 tot 35.840 euro. Maar of hij dat waard is, hangt voor een groot deel af van hoe goed de aandrijflijn is afgesteld. In diverse Renault modellen hadden we geconcludeerd dat er de nodige gewenning en geduld nodig waren om onszelf met deze techniek te synchroniseren. In de video zie je of de ingenieurs van Nissan beter werk hebben afgeleverd.

Oude wijn in nieuwe zakken

Voor de rest is de Juke goeddeels hetzelfde gebleven. Inzake het infotainmentsysteem met verouderde navigatie niet per sé reden om te juichen, maar het kan ermee door. Het instrumentarium is bij overbodigheid van een toerenteller vervangen door een digitaal dashboard met een eigen interface. Daarin is een grote rol weggelegd voor een ‘powermeter’ die aangeeft hoeveel van de vermogensreserve wordt aangesproken of teruggewonnen.

In het interieur is de ‘e-Pedal’ knop ook nieuw. Daarmee geef je aan hoeveel de auto op de (elektro)motor moet afremmen bij gas los. Nog steeds is het onderstel aan de stevige kant, waardoor hij met 19-inch wielen behoorlijk kan stuiteren op slecht wegdek. Daarvoor krijg je wel een onderhoudend en lichtvoetig weggedrag terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.