Autovisie
Autovisie Nieuws 22 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Verkeerspuinhoop na boerenprotest: blokkade A6, aanrijding tractor op A12

Na afloop van het boerenprotest in het Gelderse Stroe zijn op meerdere plekken in Nederland snelwegen geblokkeerd met tractoren. Dat gebeurde onder meer op de A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder.

Die blokkade is inmiddels opgeheven, maar kort erna werd het verkeer stilgelegd bij Lelystad. De politie en Rijkswaterstaat sluiten niet uit dat er op meer plekken zulke acties zullen komen. Op de A12 gaat het ondertussen ernstig mis door een aanrijding.

Boeren krijgen boete voor blokkade

Volgens de politie stonden de tractoren bij Emmeloord deels op de snelweg geparkeerd. Andere verkeersdeelnemers konden langs de tractoren rijden, maar het leidde wel tot opstoppingen. Daarom worden de boeren “aangesproken, gesommeerd om te vertrekken en bekeurd”, aldus een politiewoordvoerster. Zij kon niet zeggen hoe hoog hun boete wordt.

De politie had al signalen gekregen dat er mogelijk wegen zouden worden geblokkeerd. Daarom hield de politie de Ketelbrug bij de Noordoostpolder extra in de gaten, op de weg en op het water eronder. Maar daar is het volgens Rijkswaterstaat nog rustig. Twee belangenverenigingen van vissers sloten zich vorige week aan bij het boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Aanrijding tractor A12

Op de A12 bij Ede is een aanrijding gebeurd tussen een tractor en een vrachtwagen. Daarbij zijn volgens de politie meerdere gewonden gevallen. De weg is richting Utrecht dicht. De vertraging voor weggebruikers tussen Ede en Veenendaal is opgelopen tot bijna een half uur. Aan de andere kant van de weg staat een file door kijkers.

De politie weet nog niet om hoeveel slachtoffers het exact gaat en hoe ernstig ze eraan toe zijn. Ook is niet duidelijk of de chauffeur van de tractor een van de slachtoffers is. Later woensdag wordt hierover meer informatie gegeven, zo is de verwachting.

Het was op de A12 al zeer druk vanwege de afsluiting van de A1. Die weg was van en naar Stroe afgesloten vanwege het boerenprotest in de Gelderse plaats. Rond 16.00 uur trokken de boeren met hun landbouwvoertuigen huiswaarts.

Boerenprotest in Stroe afgelopen

Volgens de politie veroorzaakt de uittocht van boeren uit Stroe “gevaarlijke situaties en enorme hinder”, maar is het niet altijd mogelijk alle trekkers van de snelweg te halen. De politie zegt wel in te grijpen als de boeren de snelweg willen blokkeren of als ze de vluchtstrook blokkeren.

Eerder werd al bekend dat de A1 tussen Apeldoorn en Amersfoort woensdag zeker tot in de loop van woensdagavond in beide richtingen dicht blijft. De weg is al geruime tijd afgesloten wegens de drukte door het boerenprotest in de Gelderse plaats Stroe, dat niet ver van de A1 ligt. Rond 16.00 uur begon de uittocht van tractoren van boeren die de protestmanifestatie hebben bijgewoond.

Chaos op A1 en A30 door boerenprotest, zware avondspits verwacht

Een deel van de boeren koos ervoor om toch via de snelweg A1 huiswaarts te keren. Dat is mogelijk omdat sommige tussenliggende op- en afritten open zijn voor lokaal verkeer. Doorgaand verkeer vanuit Apeldoorn en Amersfoort kan geen gebruik maken van de A1.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.