Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Video 16 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom de elektrische Mercedes-Benz EQB tóch uniek is – Review

In feite is de Mercedes-Benz EQB niets meer dan een elektrische GLB. Maar toch is-ie in het segment van elektrische SUV’s redelijk uniek.

Net als de EQA is de EQB een elektrische variant van de bekende GLB. De twee auto’s delen een platform en zijn qua maatvoering vrijwel identiek aan elkaar. De EQB is luttele centimeters langer, omdat de kentekenplaat door de doorlopende led-strip van de elektrische versie naar onderen verplaatst moest worden. En dus was er een nieuwe bumper nodig, die een fractie langer is dan het exemplaar op de GLB.

EQ-panel

Het front van de EQB is bovendien iets gestroomlijnder. De lichtunits en EQ-panel op het front lijken sterk op die van de EQA, het kleinere broertje van deze hoekigere SUV. Ook het interieur is zo goed als identiek aan dat van de bekende GLB, al is er natuurlijk een aantal EQ-logo’s om je eraan te laten herinneren dat je volledig elektrisch rijdt.

Elektrische EQB zet transformatie Mercedes-gamma voort

 

Er zijn vanaf het begin twee uitvoeringen, een 300 en 350. Alle EQB’s zijn in eerste instantie ook vierwielaangedreven, want de twee versies hebben een motor op de voor- en achteras. De 300 heeft 230 pk, de 350 292. Ze sprinten in respectievelijk 8 en 6 seconden naar 100 km/h en hebben een begrensde top van 160 km/h.

En dit is twee! Mercedes-Benz EQE

Laadvermogen

Het accupakket meet in beide versies 66,5 kWh en is op papier goed voor 416 kilometer volgens WLTP. Moet je laden, dan doe je dat aan een AC-paal met maximaal 11 kW. Aan de snellader haalt-ie 100 kW. Teleurstellende cijfers, al zegt Mercedes-Benz dat de EQB dat laadvermogen van 100 kW relatief lang volhoudt. Een snellaadsessie duurt daardoor iets meer dan 30 minuten. Marktconform, dus.

Prijs Mercedes-Benz EQB

Nog geen bijzonderheden dus. Verre van zelfs, al hebben we het nog niet gehad over de belangrijkste USP van de EQB. Het is namelijk optioneel een zevenzitter, en dat is nog echt een zeldzaamheid in de elektrowereld. Enkel Tesla levert met de Model X een auto met zeven zitplaatsen, maar die auto opereert in een compleet ander prijsveld. Deze EQB moet zo’n 60.000 euro kosten als 300, maar er komt ergens volgend jaar nog een goedkopere versie met één elektromotor. Dat is dezelfde aandrijflijn als in de reeds bekende EQA, met een vermogen van 190 pk. Definitieve prijzen volgen later.

Elektro-Benz voor net geen 50 mille – Mercedes-Benz EQA – Video

Alles over de Mercedes-Benz EQB hoor je in bovenstaande video. Wil je de uitgebreide test lezen, doe dat dan in Autovisie Magazine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.