Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 13 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De elektrische Lexus RZ 450e doet wat Tesla niet lukt

Wat maakt deze Lexus RZ 450e anders dan al die andere volledig elektrische SUV’s? Zijn platform en een groot deel van de techniek niet, want die deelt hij met zijn concerngenoten Toyota bZ4X en Subaru Solterra. Maar er zijn wel degelijk flinke verschillen, waaronder een opzienbarende.

Oké, we zullen niet langer om het grootste nieuws heen draaien: deze Lexus RZ 450e heeft geen stuurwiel meer, maar een yoke, Engels voor stuurknuppel. Zo’n heel klein volledig afgeplat stuurtje, dat we ook wel kennen uit de autosport.

Lexus RZ 450e met afgeplat vliegtuigstuur

Maar wat moet je daarmee in een normale auto, laat staan in elektrische SUV zonder echte sportpretenties? Vooral je technische kunnen benadrukken en laten zien dat je innovatief bent, zo lijkt het.

Duik in de prijslijst: de eerste volledig elektrische Lexus

Maar in hoeverre is dit One Motion Grip-stuursysteem dat eigenlijk? Tesla biedt toch ook al zo’n yoke aan? Dat klopt, maar dit systeem is steer-by-wire en heeft geen fysieke, mechanische verbinding tussen het stuur en de wielen.

In tegenstelling tot Toyota en Subaru altijd 4WD

Voor we van start gaan, benoemen we even wat deze Lexus onderscheidt van eerdergenoemde Toyota en Subaru. Niet alleen vormgeving en merknaam verschillen namelijk, zo blijkt bij nader inzien.

Allereerst heeft deze Lexus altijd vierwielaandrijving (de Subaru ook, overigens) en meer vermogen en dat heeft het eerder geïntroduceerde duo uit hetzelfde concern niet. Deze Lexus heeft 313 pk, oftewel 230 kW, en dat royale vermogen is verdeeld over twee motoren: in de voorste e-axle zit een 204 pk (150 kW) sterke elektromotor, in de achterste is een exemplaar van 109 pk (80 kW) geïntegreerd.

Echte Lexus met veel luxe en uitrusting

De batterij is een bekend verhaal, want die kennen we van de Toyota- en Subaru-modellen. Het li-ionpakket heeft een bruto capaciteit van 71,4 kWh en een netto capaciteit van 64 kWh. Ook heel belangrijk om de consument over de streep te trekken is de 10 jaar garantie die Lexus durft te bieden, op de accu zelfs 15 jaar of maar liefst een miljoen kilometers.

Zelf schakelen in een elektrische auto? Lexus werkt eraan!

Wie de moderne, maar niet te extreem vormgegeven SUV met het meetlint probeert te vangen, ziet dat de RZ 4,80 meter lang is. Dat is iets langer dan de bZ4x, maar de wielbasis is met 2,85 meter hetzelfde. Verder is het een echte Lexus met veel luxe en uitrusting met hier en daar een nieuwigheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.