Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 14 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Winterpret in zomerkleding: Porsche Boxster GTS 4.0 vs. Jaguar F-Type Convertible

Tussen de sneeuwresten laten deze twee roadsters de zon schijnen. De Jaguar F-Type Convertible P450 en de Porsche 718 Boxster GTS 4.0 laten iedere liefhebber ontdooien. Een video vol winterpret met zomerse feestnummers.

Na zeven oogverblindende dienstjaren kreeg de Jaguar F-Type Convertible een facelift en ging de bezem door het motorenprogramma. Geen vinnig klinkende V6 meer in Europa, maar een 2,0-liter viercilinder met turbo of all-in met een supercharged vijfliter V8. Die laatste wil je in een roadster. Dan komt bijvoorbeeld deze P450 van 143.638 euro in beeld. Feitelijk een R-light, want hij heeft een geknepen variant van de V8 uit het topmodel. Ook dan is het geen tamme bedoeling. Hij heeft 450 pk en 580 Nm om de Jaguar af te schieten met hulp van een achttrapsautomaat. En alleen de achterbanden om het op het asfalt te krijgen.

GTS 4.0 mét PDK

De Porsche 718 Boxster GTS 4.0 was eerst alleen met een handbak leverbaar, maar door de ellenlange versnellingen bracht die niet helemaal het verwachte genoegen. Nu is hij er met zeventraps PDK-automaat die dus kortere overbrengingen heeft. Dat is op papier de versie die je wilt hebben. Bovendien is hij door een lagere CO2-uitstoot met 128.500 euro zo’n vier mille voordeliger dan de handbak. Als premium is de atmosferische 4,0-liter boxer-zes iets krachtiger met automaat. Hij levert eveneens 400 pk, maar 430 Nm en daarmee is hij 10 Nm sterker. Niemand die dat merkt. Hoe verhoudt die zich tot de motor van de Jaguar F-Type Convertible?

 

Megafoon

De achtcilinder van de Jaguar F-Type Convertible maakt direct zijn punt door een vangrail als megafoon te gebruiken. De vijfliter mag dan een partikelfilter door zijn keel zijn geduwd, maar hij is nog altijd zeer uitgesproken. Een gouden strot die niet plichtmatig optreedt, maar de acceleratienummers er vol overgave uitschreeuwt.

Vergeet de handbak

De Porsche 718 Boxster GTS 4.0 is vanuit stilstand door de betere tractie en de snellere PDK wel eerder bij 100 km/h dan de Jaguar F-Type Convertible, maar op de tussenacceleraties buldert de Brit langszij. Tetterend uit die vier uitlaten. De Porsche heeft ook een partikelfilter en de zuiver mechanische rasp wordt hoog in het toerenbereik gedempt, maar is overtuigend genoeg. Het is een bijna larmoyant gejammer van razende zuigers en kleppen. Hij voelt door de automaat feller aan dan de GTS met handbak. Vergeet die versie dan ook. Deze moet je hebben.

Vechten of overgeven

Zeker als je met de Porsche 718 Boxtser GTS 4.0 de Jaguar F-Type Convertible P450 partij wilt kunnen bieden. De Jaguar is van de brute kracht, de Porsche van de finesses. Vooral tijdens het bochtenwerk, maar in de winterse omstandigheden is het in allebei vechten tegen het overstuur. Of jezelf er volledig aan overgeven en dan ontstaat er een waar driftspektakel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.